Готова ли е България за терористични атаки като в Брюксел и Париж?

Последните терористични атаки в сърцето на Европа остро поставят въпроса дали България е готова да реагира адекватно, ако у нас се случат подобни кървави събития като в Брюксел и Париж.

Факт е, че емигрантската вълна засега ни избягва, но има ли в страната ни отгледан радикален ислям – например в ромските махали в Пазарджик и други големи градове, или пък в Родопите, където вече се появиха учебници по джихад на чист български език. И да не забравяме бомбения атентат на летището в Бургас на 18 юли 2012 година, при който загинаха 7 души, а десетки бяха ранени.

Българските служби и БЧК вече проведоха изненадващо учение в столичното метро, което случайно съвпадна и с бомбените атентати в Брюксел. Обикновените граждани обаче сякаш и те не са готови да реагират адекватно при подобни ситуации, някои дори ги приеха просто на майтап.

Ето и мнението на премиера Бойко Борисов веднага след кървавия ден в Брюксел:

„Терористичните атаки в сърцето на Европа са провал на външната политика на много държави. Европа дава най-много средства и е единственият континент, който иска да интегрира тези хора. Милиарди отиват, а нито една от най-богатите арабски страни не прие нито един бежанец. В момента точно тези, които помагат, са бомбардирани и дават жертви. Най-нечестно е това да се случва на нашия континент. Не трябва да ставаме жертва на лоша външна политика. Не може невинни хора да плащат за необмислени действия. Нямам думи да изразя гнева си.

В момента целият свят се бори срещу терора. От седмици подготвяме антитерористични учения със спецчастите, които ще се проведат тази нощ в метрото. Проверяваме всеки подаден сигнал. Трябва да бъдем подготвени за всичко. Никоя държава не е застрахована от атентати“.

Днес се очаква над 1500 обучени военни от НАТО да щурмуват улиците на Брюксел в търсене на евентуални оцелели от атентаторите.

Снимка: novini.bg

 

Подобни статии

Top