Готов е идейният проект за жп възел Пловдив

Община Пловдив предаде днес в национална компания „Железопътна инфраструктура” идейния проект за жп възел Пловдив. В него е включено премахването  на Бетонния мост и реализацията  на жп мост над река Марица  с дължина 1200 м. В следващите няколко седмици се очаква експертният съвет на компанията да одобри разработката. Предвижда се първата копка да бъде направена през следващата година.

Цялостният проект се реализира в зоната между Скутаре, Крумово, гара Филипово и Централна гара. В разширяването на жп възела чрез програмата “Транспорт” се включват и два общински проекта- преминаването на булевард „Васил Априлов“ под Централна гара и премахването на Бетонния мост. На този етап се очаква  одобрението от комисията към Национална компания „Железопътна инфраструктура”

„След това се възлага технически проект , после той се одобрява и започват конкурси за строителство. Дори е по-рано отколкото аз очаквах понеже имах информация, че около август ще бъде предаден идейният проект“, заяви кметът.

Иван Тотев не пожела да коментира изнесената информация на депутати от Патриотичния фронт, че сезират главния прокурор Сотир Цацаров с искане за разследване на кмета за  нереално нарастване на цената  за изграждане на многофункционалната спортна зала  Колодрума .

„49 милиона лева до момента е цената на Колодрума. Даже мислим, че ще останат малко пари. Предвижда се с останалите  пари от общинското съфинансиране да  бъдат вложени в обзавеждането вътре”, каза градоначалникът.

Тотев съобщи, че в залата вече е монтирана  колоездачната писта, предстоят довършителни работи по изграждането на паркинга. В началото на август строителните дейности  трябва да приключат, а съоръжението  да получи Акт 16.

 

Подобни статии

Top