Градинка на ул. „Юндола“ събира два входа на раздумка (СНИМКИ)

Поредната красива градинка в Пловдив открихме пред два жилищни входа на ул. „Юндола“ – 12 и 16 в квартал „Христо Смирненски“. Малкият оазис е доказателство, че с общи усилия, ежедневен труд и много желание, пространствата пред входовете, могат да се превърнат в любимо място за отдих и сладки приказки с комшиите.

Първото нещо, което се забелязва, са четирите табели, закачени на едно от дръвчетата. Едната води към кварталното кафене, втората към Шенген, третата към центъра, а последната към Централна гара. Над тях е измайсторено гнездо, а щъркелът, който гордо стои на върха, се е превърнал в „пазителя“ на градинката.

Метални арки водят към цветното пространство, а около тях са разположени няколко кошчета, така че децата в квартала от малки да знаят къде трябва да хвърлят отпадъците. Около двата входа блести от чистота, за което се грижат единствено живущите там.

В градинката има различни видове цветя, храсти, както и фигурки на гъбки и пингвини. Пръскачаката, разположена в центъра, се грижи за свежестта на растенията, а често в топлите часове на водата се радват  и малчуганите. Хората от двата блока се грижат за всичко сами – подстигват тревата, засаждат цветя, а когато се наложи пребоядисват и ремонтират детайлите.

Всяка вечер тук се събират пенсионери, майки с деца, дори и тийнейджъри. Улицата се намира в крайните части на квартала и не е много оживена, но това е по-скоро плюс за живущите, тъй като след тежкия работен ден могат да си починат спокойно на открито и да обсъдят темите, които ги вълнуват.

Подобни статии

Top