Градската библиотека в Асеновград с престижна награда

Градска библиотека- Асеновград получи поощрителна награда от в конурса #ВМУЗЕЯСМЕ на Фондация „Америка за България”  и се нареди сред водещите културни организации в страната.

Наградата #ВМУЗЕЯСМЕ е учредена от фондацията през тази година в три категории: „Най-добра работа с деца“, „Най-добра работа със семейства“ и „Най-добро партньорство“ и има за цел да насърчи в дългосрочен план музеите, галериите и културните организации да станат гостоприемно място за деца, семейства и ученици и да се отворят повече към обществото.

Два музея и една фондация бяха наградени с по 5 000 лв. Първата награда в категорията „Най-добра работа със семейства спечели Националният политехнически музей – София,  отличен в категорията „Най-добра работа с деца“ е  Регионалният исторически музей – Кюстендил,  победител в категорията „Най-добро партньорство“ е Фондация „Изиарт“.

Поощрителна награда и 1 000 лв. в категорията „Най-добра работа със семейства“  получи  Градската библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград. Две поощрителни награди бяха раздадени на Зоологическата градина и Регионалния исторически музей в София. Поощрителни награди  в категорията „Най-добро партньорство“ поощрителна награда получи фондация „ХХ-Триола Квинтола“ .

Наградите бяха раздадени на официална церемония в Народното събрание от председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова.

Независимото жури, оценило проектите е с председател  Милена Дамянова и  членове д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ в Столична община, Красимира Величкова – директор на Българския дарителски форум, Любов Костова – директор на Британски съвет и  Симеон Колев – журналист в БГ Радио.

Сред критериите на журито за оценка са креативност, новаторство, насърчаване на любопитството у децата и стимулиране на тяхното въображение, добро управление и план за устойчиво развитие, посещаемост и прием в общността, както и принос за местния и националния културен туризъм и образование.

Печелившите проекти са избрани измежду 40 предложения, като 22 от тях са участвали в категорията за работа с деца.

Подобни статии

Top