„Градски транспорт“ с нов синдик

Синдикът на обявеното в несъстоятелност дружсество „Градски транспорт“ ще бъде сменен. Това решиха днес кредиторите на приватизираната общинска фирма на днешното събрание на дружеството, което се проведе в Пловдивския окръжен съд.

С изслушване на синдика на “Градски транспорт” Красимир Иванов започна Общото събрание в една от залите на Окръжния съд. То се проведе при закрити врати и бе свикано по искане на основните кредитори на бившия градски превозвач, които настояха синдикът да бъде сменен.

„Ние считаме, че настоящият синдик не защитава ефективно интересите на всички кредитори, тъй като в момента не сме наясно за какво се правят ежемесечни разходи в това дружество, както не сме наясно и дали са извършени  опис и оценка на активите на дружеството с оглед тяхната продажба и удовлетворяване на вземанията“, заяви директорът на Дирекция „Правна“ в Община Пловдив Илиян Иванов.

Община Пловдив е сред основните кредитори на „Градски транспорт“, заедно с НАП, една адвокатска кантора и няколко доставчици на горива, гуми и други консумативи. 93% от тях гласуваха за смяната на Красимир Иванов.

Пред съда синдикът е заявил, че на практика мажоритарният собственик на Градски транспорт Ангел Батаклиев, продължава да се разпорежда еднолично във фирмата. Затова върнатата от съда на превозвача тролейбусна мрежа, все още не е продадена, посочи Илиян Иванов.

„Към настоящия момент сумата, която Градски транспорт дължи на Община Пловдив е около половин милион лева. Разбира се общата сума, която дружеството дължи на кредиторите е доста по-голяма, тъй като НАП се нареждат на първо място с около 7 милиона лева. Общо около 10-11 милиона лева са задълженията на Градски транспорт“, допълни Иванов.

От общината се надяват, че с назначаването си новият синдик, който днес бе посочен от кредиторите, най-после ще пристъпи към свалянето на контактната мрежа и към продажбата й. Днес бе гласувано за синдик да бъде назначен юристът от София Николай Митов, който има богат опит при работата с подобни дружества. Назначението ще бъде факт до 14 дни, ако не бъде обжалвано пред по-горна инстанция.

Подобни статии

Top