Граждани алармират за разрушена подпорна стена до моста на Адата

Разрушена е подпорна стена до моста на Адата на р.Марица в Пловдив

Жителите на комплекс „Хеброс“ на бул. Марица 154 са изпратили жалба до Басейнова дирекция и район „Централен“ с настояване да се възстанови частично разрушената подпорна стена на р.Марица в този участък. Според хората, ако реката повиши максимално нивото си, може да залее пътя и сградата. След няколкомесечно прехвърляне на преписката между институциите, отговорът на районната администрация е, че възстановяването на стената е необходимо, но пари няма.

Първата жалба на обитателите на комплекс „Хеброс“ е подадена в район „Централен“ на 11 юли, миналата година. Оттогава ситуацията е непроменена.

Ако дойдат големи валежи, както се случи във Варна и се пуснат водите на язовири в река Марица и нивото на водата се качи, тук ще се образува една фуния от липсващия зид и водата ще падне с много голяма сила, с много голяма сила ще се отправи към сградата, казва Нели Спиридонова, собственик на жилище в комплекса.

Басейнова дирекция просто отказва да се занимава с този проблем, като смята, че проблемът е на община Пловдив. Община Пловдив прехвърля проблема на район „Централен“, като смята, че това е в неговите правомощия и се получава един затворен кръг, в който решение  в момента няма, коментира управителят на комплекса Георги Динков.

Подпорната стена на река Марица, която е в близост до моста на Адата е почти изцяло разрушена. Според хората, живеещи тук, наскоро автомобил за малко не паднал в реката заради липсващата стена. Затова година по-късно те са подали нова жалба до общината и район „Централен“. Междувременно са назначени две комисии, които обследвали коритото на реката.

Констатирани са всички проблеми относно растителността или неукрепена и разрушена част от дига или подпорни стени. Така че като констативна част общината си е свършила работата, коментира Тошо Пашов, зам.-кмет на район „Централен“.

Предстои да бъдат изработени проекти, които да дадат представа колко ще струват ремонтите по възстановяване на подпорната стена и дигите. Едва след това ще се търси финансиране – по линия на бедствията и авариите или от други източници.

 

Подобни статии

Top