Граждани към депутат: Кога ще се разшири асеновградско шосе?

През есента на тази година може да започне строителството на пътя

Асеновградска фамилия  поиска от депутата д-р Христо Грудев час по-скоро да започне рехабилитацията на пътя Асеновград – Пловдив. Преди години при инцидент на същото трасе е пострадал близък човек на семейството, затова те настояват въпросът отново да се отнесе до най-висша инстанция.

Още в петък стартира процедура по избор на изпълнител, а до края на лятото трябва да започнат и реалните ремонтни дейности, потвърди за DCNEWS народният представител от ПП ГЕРБ д-р Христо Грудев. Изграждането на още една лента за движение от 10 километра ще струва 22 млн. лв.

„Имах лична среща с премиера Борисов и поставих този проблем. Трасето е едно от най-натоварените в страната, често се случват инциденти с пострадали и смъртни случаи”, коментира Грудев. По думите му интензивният трафик налага да се удвои пътя и да стане скоростна отсечка.

Проектът предвижда рехабилитация на съществуващите платна и  изграждане на второ скоростно платно за движение с разделителна лента между тях, изграждане на кръгови кръстовища на двата разклона-за Куклен и Крумово, както и отсечка за летище „Пловдив“.

Най-инфарктният участък от пътя, разклона за кв. „Долни воден“, ще бъде регулиран с тунел, висок близо 5 метра, за да се обслужва и земеделска техника. Другият асеновградски квартал ще бъде отделен с пътен възел тип „Тромпет”. „Десет километровото трасе не е технически сложно, намира се в равнинен терен, не изисква изграждането и на аварийни ленти“, уточни Христо Грудев.

Процедурата по отчуждаване на терените в близост до трасето приключи през септември миналата година. Очаква се на 8 април пътната агенция да започне работа по избор на изпълнител на поръчката.

 

Подобни статии

Top