Граждани против пейката на Борис Христов

Пейката на Борис Христов в Пловдив

Да бъде преместена пейката на скулптора Атанас Хранов, поставена в памет на Борис Христов, настояват живеещи в района на Градския дом на културата в Пловдив. Според съседите шумът от ариите на великия бас и шумните нощни компании, които се събират, им пречат да спят. От ръководството на дома съобщиха, че нямат подобни оплаквания.

Скамейката, изработена от Атанас Хранов по повод стогодишнината на великия оперен бас Борис Христов, се намира точно под прозорците на кооперацията, в която живее Лилия Йовчева. Тя се оплаква,  че не може да спи заради компаниите, които се събират в късните часове и настоя пейката да бъде преместена.

„Тя е на два метра от нашата сграда. Като капак се пуска и музика, което е прекрасно – да се пуска класическа музика, но не и от 1 и половина следобед, до 9 и половина вечерта. Няма начин да се стои вътре, да не говорим да се спи и да се ползват нашите жилища, коментира Йовчева.

Хората наоколо обаче не потвърдиха мнението на на Лилия Йовчева и разказаха, че оперните арии на великия бас Борис Христов звучат само от 17 до 21 часа.

Управителят на Градския дом на културата Ива Гешева коментира, че подобни жалби не са постъпвали при нея. Изрично съм помолила охраната на Дома да следи за подобни проблеми, но досега нямам такива сигнали, обясни Гешева. По думите й аудиосистемата на пейката е настроена да се включва автоматично, а мемориалният комплекс не може да бъде преместен, тъй като алеята в памет на Борис Христов е иградена с решение на Общинския съвет.

 

Подобни статии

Top