Граничари окупираха съда в подкрепа на осъдения машинист (СНИМКИ И ВИДЕО)

Близо 50 бивши колеги  на осъдения машинист от Гранични войски Христо Тиляшев окупираха днес сградата на Съдебната палата в Пловдив, където Апелативния съд разгледа жалбата му срещу присъдата от 8,5 години затвор, наложена от Старозагорския окръжен съд. Бившият граничар получи подкрепата на колегите и приятелите си, които бяха категорични, че вярват в неговата невинност. Граничарите бяха дошли със специално изработени тениски с надписи: „Граничарите на България“ и зелени знамена с надпис 5-ти граничен отряд, под. 56440 – гр. Петрич. От браздата започва родината“ на едната страна и „Бивши граничари няма“ – на другата.

Помощник-машинистът на бързия влак София-Варна, който катастрофира на 12 юли 2014 г. на влизане в гара Калояновец, пловдивчанинът Христо Тиляшев, дойде в съдебната зала с близките си. Той бе представляван от известния адвокат на българските медици в Либия Хари Харалампиев.

„Поемам отговорност за случилото се, но вярвам, че съдът ще вземе справедливо решение, защото на гара Калояновец имаше системни нарушения, които са причината за катастрофата”, заяви преди началото на заседанието машинистът.

Припомняме, че Тиляшев бе осъден на 8 години и половина затвор при първоначален общ режим на 16 февруари, тази година. Той бе признат за виновен за катастрофата, при която загина колегата му Венко Тодоров, а четирима пътници бяха ранени. Старозагорският съд го осъди и да заплати гражданските искове на БДЖ „Пътнически превози“ – в размер на 1,1 млн.лв., за щетите, нанесени на влаковата композиция, както и иска от 358 хиляди лева на НКЖИ за щетите по железопътната инфраструктура. 3000 лева трябва да бъдат изплатени и на един от четиримата пострадали пътници – 78-годишния Васил Тотев.

Всички те се явиха и днес в съдебната зала и настояха обезщетенията им да бъдат уважени от Апелативния съд, като присъдата бъде потвърдена в тази си част. В съда обаче държавното обвинение бе категорично, че делото трябва да бъде върнато отново на първа инстанция, тъй като Старозагорският съд на практика не е приложил мотиви към присъдата. Така подсъдимият е в неведение каква е мотивацията на магистратите да му наложат това наказание, посочи наблюдаващият прокурор от Апелативна прокуратура Светозар Лазаров.

Връщане на делото поиска и защитникът на машиниста Хари Харалампиев. По думите му подсъдимият трябва да узнае, защо е признат за виновен за причиняване на смърт и 4 средни телесни повреди, като деянието представлява особено тежък случай. Презумпцията, за да има особено тежък случай в правото е, да има изключително висока обществена опасност на деянието и дееца, посочи Харалампиев. Топ юристът цитира Окръжния съд в Стара Загора, според който причина за настъпване на влаковата катастрофа е поведението на машиниста, който е можел да види сигнала на семафора и да реагира адекватно.

Харалампиев обаче посочи, че магистратите от първата инстанция не са се съобразили с показанията на Тиляшев и началника на БДЖ в Пловдив Илко Илчев. Според тях сигнализацията е била категорична, че до гара Калояновец влакът е насочван към главния коловоз, а в последния момент се е появил още един зелен семафор,  което е било ясен знак за машинистите, че композицията трябва да се отклони на второстепенен коловоз. Така екипът на влака е бил поставен в невъзможност за адекватна реакция, подчерта защитникът. И допълни, че всички свидетелски показания сочат човешка грешка, но тя не е била на машинистите. По думите му съдът се е доверил единствено на експертизите, които са направени впоследствие.

„Тиляшев е изключително морален човек. След катастрофата той е стоял до дерайлиралия влак, не искал да го напусне и плачел за загиналия си колега Венко Тодоров“, каза още адвокат Харалампиев. И заключи: „Ще завърша с една сентенция от римското право, отправена към съда: „Вярвам във вашата съвест и вашата мъдрост. Съдете!“ Репликата му бе аплодирана бурно от присъстващите в залата бивши колеги, близки и приятели на машиниста.

„Не съм виновен, има други виновни, но нека съдът намери виновника. Невинен съм, нека да се докаже кой е виновен“, бяха последните думи на Христо Тиляшев пред съда.

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в законния едномесечен срок.

„Искам БДЖ да изплати обезщетението ми“, настоя 78-годишният Васил Тотев, който е един от пострадалите при инцидента на гара Калояновец. По думите му и в момента още има болки в ребрата, които били премазани при катастрофата.

„Нямам навика да говоря срещу магистратите“, посочи извън залата адвокат Харалампиев.

 

Подобни статии

Top