Графитъри изрисуваха ОУ „Петър Берон“ с литературни сюжети - DC news

Графитъри изрисуваха ОУ „Петър Берон“ с литературни сюжети

Графитъри изрисуваха пловдивско училище

Графитъри изрисуваха пловдивското основно училище „Д-р Петър Берон“ с литературни сюжети. Герои от детските приказки, книги от българската класика, Рибният буквар и патронът на училището Петър Берон оживяха на фасадите на трите учебни сгради. Проектът е на сдружение „Младежки глас“, а художниците са от цялата страна.

На изложбена зала заприлича пловдивското училище „Д-р Петър Берон“. Малкият принц, папагали, книги и приказни герои грейнаха по стените и оживиха двора на училището. Търсихме начин да скрием грозните графити, на които стават жертва учебните сгради, а децата да отворят очите и сърцата си към нещо различно, обясни началният учител Дафина Ганева.

Сутринта, когато изведох учениците от моя клас да разгледаме всичко и ги попитах какво виждат на фасадата на училището, те много бързо разбраха каква е идеята, как рибния буквар, който е поставен на пиедестал, е отворен и от него излиза знанието, към което ни е повел нашия патрон д-р Петър Берон, обясни Ганева.

Николай Добрев, известен с прякора Дролисимо, е един от графитърите, участвали в артфеста. Той е изрисувал етажерка с книги на физкултурния салон.

„Под игото“ на Вазов и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин са част от творбите, изрисувани на стената.

Освен на художници и деца новият арт изглед на училище „Д-р Петър Берон“ се хареса и на родителите. То е избрано от младежите, защото е мястото, където се придобиват знания за света. Разкрасяването на учебното заведение е и част от програмата за честването на 90-тата му годишнина догодина.

 

Подобни статии

Top