Грейнаха позлатените тавани на къща „Клианти“ в Стария Пловдив

Грейнаха позлатените тавани на къща Клианти

Приключи реставрацията на част от уникалните тавани на къща „Клианти“ в Стария град. Те са единствените в България, които съчетават дърво, стъкло, оцветяване и позлата от 22 карата. Старинен Пловдив ще продължава да бъде приоритет за местната власт, защото той отличава града от всички останали, подчерта кметът Иван Тотев.

Къща „Клианти“ е най-старата къща в архитектурния резерват. Строена е през втората половина на 18 век и се отличава от останалите образци със своята асиметрия. Тя е и най-богатата сграда от гледна точка на интериорни решения.

При първия етап е извършено изключително сложно конструктивно укрепване, на стойност 300 хиляди долара, платени от Японския попечителски фонд към ЮНЕСКО. След това къщата е отново изоставена и започва да се руши, докато се намират средства от Община Пловдив и Красива България за втория етап, включващ вътрешни реставрационни дейности, а във фокуса на третия етап, който стратира през миналата година, беше реставрацията на таваните.

Извършена е от художници, изключително сложна и бавна работа, тъй като се следва всяка извивка на оригинала по извършени по-рано заснемания. Освен това се е наложило да бъде изработен специален уред. В резултат таваните са произведения на изкуството, посочи Джовани Димитров.

Инвестициите в Стария Пловдив продължават, категоричен е кметът Тотев, който инспектира . Той поясни,че в бюдежта за 2015 – та са заложени средства за ремонтни дейности на Етнографския музей – 160 000 лева, 200 000 за баня Старинна, 300 000 за Природо-научния музей, ще има пари и за Балабановата къща и Хиндлиян, за Античния театър, ще се ремонтира площадката над северната страна на тунела и ще продължи пренареждането на калдъръмената настилка.

 

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top