Григор мина през ада в Истанбул и не намери сили за пета ATP титла

Григор Димитров на два пъти се намираше на две точки от петата си ATP титла, но така и не се добра дори до един мачбол и в крайна сметка се срина психически за 7-6(5) 6-7(5) 0-6 срещу Диего Шварцман на финала на TEB BNP Paribas Istanbul Open. Но какво ли не се случи на българина днес на корта – 16 пробива, пет скъсвания на кордаж, от които едно на сетбол и още едно на брейкбол… Вбесен от петото скъсване, Григор потроши последната останала ракета, получи наказателен гейма при 0-5 и това на практика означаваше край на мача.

Григор спечели жребия в Истанбул и избра да сервира, а развитието на откриващия сет придаде смисъл на решението на българина. И двамата финалисти определено се представяха изключително нестабилно на начален удар и изпитваха проблеми в почти всяко едно от подаванията си.

Сервисът на Шварцман беше на светлинни години като скорост от снарядите на Иво Карлович, с които Григор се справи на полуфинала, но пък аржентинецът използваше прекрасно ширината на корта, а бекхендът му беше силно оръжие. 170-сантиметровият Шварман си осигури два брейкбола още в първото подаване на Димитров с класен минаващ удар и уинър по правата, само че първата ни ракета ги отрази и с агресивна игра израви геймовете – 1-1.

Нисичкият аржентинец изпълни сервис със 124 кч/ч и Григор усети, че е дошъл моментът за атака. Българинът си подсигури два брейкбола и с перфектна къса подпечата пробив за 2-1, който бързо затвърди за 3-1. Шварцман обаче реагира неочаквано силно и със седем поредни точки не само намали за 2-3, но и поведе с 0-40 на сервис на Григор, който му подари рибрейк с непредизвикана грешка от форхенд.

И този момент даде начало на една изключително странна и трудно обяснима серия от още шест пробива, които ни доведоха до тайбрек без нито един от тенисистите да успее да удържи повече подаването си. Димитров сякаш превключваше на много по-висока предавка в геймовете, в които посрещаше, а същото се отнасяше и за съперника му. Българинът спечели едва 3 точки на втория си сервис и 50% от разиграванията на първия, докато процентите на Шварцман бяха още по-катастрофални.

Григор регистрира изключително важен минипробив за 3-1 в тайбрека след брилянтен лоб, който го върна в разиграването и му позволи да матира излезлия на мрежата Шварман с прецизен бекхенд. Размяната на полетата дойде при 5-1 и макар аржентинецът да намали за 4-5, талантът ни все пак стигна първи до сетбол при 6-4. В следващата точка Григор скъса кордаж за втори път в днешния финал първият шанс отиде в историята, но при втория Димитров компенсира с брилянтна защита, която му подсигури сета със 7-5.

Източник: tenniskafe.com

 

Подобни статии

Top