Грипът идва и към Пловдив. Засега все още удържаме фронта!

Летен грип удря в ушите

Грипът настъпва и към Пловдив, но засега ситуацията все още е спокойна. Това твърдят лекарите от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Има завишение на заболелите, но засега сме под епидемичните стойности, посочи д-р Милена Коларова от РЗИ. Въпреки това тя предупреди, че Пловдивска област е гранична със Старозагорска, където вече е обявена грипна епидемия.

В момента броят на заболелите в региона за последните седем дни е 305 при 298 от миналата седмица. Това е малко над 87 на 10 хиляди души, което е доста под стойностите при грипна епидемия – 130 на 10 хиляди.

Според д-р Коларова в Пловдивско засега няма изолиран случай на грип, а заболелите страдат предимно от остри респираторни заболявания. Тя напомни, че актуалните грипни вируси към момента са Калифорния, Виктория и свински грип.

Лекарите съветват да избягваме масовите мероприятия, да спазваме добра лична хигиена, да приемаме витамини и при заболяване задължително да се обръщаме към личния си лекар. Според медиците най-уязвими към подобен тип заболявания са децата, възрастните над 65 години и хората с намалена имунна защита.

 

Подобни статии

Top