Грипът ни атакува до дни, пикът ще е през януари - DC news

Грипът ни атакува до дни, пикът ще е през януари

Грипът ни атакува до дни, пикът през януари

Леко завишение на острите респираторни заболявания отчитат здравните власти, но категорично не може да се говори за грип. Първите случаи на грип се очакват през следващите две седмици, а пикът на епидемията ще през януари. Сега е най-подхидящият момент хората да си поставят противогрипни ваксини и да се защитят от опасните вируси тази зима.

В сезона с големи температурни разлики в денонощието преобладават така на речените аденовируси и риновируси, които не са грип, категорични са специалистите. Разликата е , че грипът протича с много тежки усложнения на всички органи и системи.

Установени са вече и кои разновидности на грипните вируси ще имат подем тази зима.

Това са разновидност на т. нар свински грип Калифорния, който вече 4-та година ни обикаля. Към него са много чувствителни малките деца и бременните . Другите щамове са Тексас и Масачузетс, коментира д-р Петринка Крачанова от имунизационния кабинет в РЗИ-Пловдив.

Противогрипната ваксина е трикомпонентна и всяка година е разработена специално за актуалните грипни щамове. Изключително важно е, когато се закупи такъв препарат, на опаковката да пише сезон 2014 -2015 година. Интересът към поставянето на противогрипни ваксини тази есен в началото е бил голям и само за 3 три дни около 100 души са преминали през имунизационния кабинет на РЗИ-Пловдив.

Здравните инспектори припомниха отново мерките при грипна епидемия. Да се избягват масовите мероприятия и струпването на много хора, както и да се приемат повече пресни плодове, зеленчуци и витамини от естествен произход.

 

 

 

 

Подобни статии

Top