Грип в Пловдив все още няма, ето как да се предпазите

Грип в Пловдив все още няма

Епидемиологичната обстановка в Пловдивска област към края на месец януари е спокойна, съобщи за DCNEWS.BG директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Пловдив д-р Моника Троянчева.

Броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания не се е увеличил спрямо изминалите седмици и няма опасност от обявяване на грипна епидемия. Нека не забравяме, че въпреки необичайно топлото време, сезонът е зимен и грипът винаги може да ни изненада.

При първи симптоми на грип, болните трябва да посетят своите лични лекари и да вземат необходимите мерки. Самолечението е абсолютно противопоказно, тъй като може да доведе до сериозни усложнения, допълва специалистът. Най-добре е да си останете вкъщи и да не посещавате работните си места, тъй като има риск да заразите колегите си.

Обстановката в инфекциозните и пулмологични клиники също е спокойна, коментира д-р Троянчева. Не се отчита повишение на чревните инфекции, както и на другите заразни болести, характерни за сезона.

Припомняме, че първият град, който обяви грипна епидемия бе Бургас. От Регионалния щаб за борба с острите респираторни заболявания призовават гражданите да избягват посещаване на събития от масов характер, както и да поставят предпазни маски, когато излизат навън.

Подобни статии

Top