Групите от филиала на ЦДГ „Червената шапчица“ под карантина заради салмонела

Две групи от детска градина Червената шапчица са под карантина зараси салмонела

Двете групи,  които са посещавали болните от салмонела деца в ЦДГ „Червената шапчица“ са под карантина до 4-ти март, съобщи директорът Доротея Боева.  Общо три са заболелите деца, като две от тях са във филиала на „Червената шапчица“ в блок 50-ти на кв. „Тракия“, а третото – в ЦДГ „Каменица“.  Други седем са носители на заболяването, но до този момент не са имали никакви симптоми, показаха пробите, взети от здравната инспекция, които излязоха вчера. Утре ще излязат резултатите от пробите на контактните деца в ЦДГ „Каменица“.

Първият случай на салмонела е от началото на февруари, съобщи за DCNES  д-р Милена Коларова, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ. На детето е поставена диагноза ентероколит, но взетата от него проба е реагирала положително за салмонела. По-късно в Инфекциозна клиника на УМБАЛ е постъпило второ дете от друга група в ЦДГ „Червената шапчица“, като първоначалната му диагноза също е била за ентероколит. Оказало се, че то също е болно от салмонела тип D, като резултатите от изследванията излизат на 14 февруари.

На 17 февруари са взети проби от 38 деца и 14 души от персонала в детското заведение. Резултатите, излезли вчера, показват, че седем деца са носители на заболяването, а всички други проби са отрицателни. Хигиената в градината също е на високо ниво, са показали резултатите от изследванията на РЗИ.

Предстои да бъдат изследвани и другите три групи във филиала, заедно с персонала.

Случаят в ЦДГ „Каменица“ е от 10 февруари, когато едно дете е прието в болница също с диагноза ентероколит. На 18-ти февруари се разбира, че то също е със салмонела. В тази градина са взети проби от 19 деца и 4-ма души от персонала, като техните проби се очаква да излязат утре. Има голяма вероятност и сред тях да има положителни, тъй като децата са били контактни с болното.

Родителите на всички деца, носители на салмонела са уведомени, а някои от тях дори са се изследвали, посочиха от РЗИ.  Според директорката на ЦДГ „Червената шапчица“ някои родители са поискали повторно изследване на децата си, тъй като са нямали никакви видими симптоми за заболяването.

Уведомени са и личните им лекари да предпишат съответното антибиотично лечение на малчуганите. Те ще могат да се върнат на градина едва след като приключат с лечението и три от пробите им са отрицателни, обясни Доротея Боева.

От РЗИ смятат, че единственото свързващо звено между двете градини е фирмата, която осигурява кетъринга – „1- Експресно парти“ ЕООД. Затова са информирали Агенцията по храните в Пловдив и са изискали да бъде извършена проверка.

Служители на БАБХ са извършили инспекцията на 20 и 23 февруари. Резултатите вече са излезли и показват, че входящата храна е снабдена с всички необходими документи за качество и годност. Същото се отнася и за изходящия контрол – храните се описват, оставят се проби за изследване, а при проверката пробите са били отрицателни за салмонела.

Взети са също проби от посудата, с която се пренася храната и работните плотове, но и те са отрицателни. Затова от БАБХ са направили предписание да бъдат изследвани служителите на фирмата, които имат пряк достъп до храната.

На този етап все още не може да се каже дали заразата е от храната или от вторично замърсяване, посочи д-р Николай Петков от БАБХ. По думите му до края на седмицата ще минат и изследванията на персонала и резултатите им се очакват в началото на следващата седмица.

Разследване на DCNEWS установи, че фирмата доставя храната и на още една детска градина в Пловдив – ЦДГ „Радост“. Засега няма данни там да има болни деца. Нито от БАБХ, нито от РЗИ обаче имат информация, кои други детски заведения е снабдявало кетъринговото дружество.

 

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top