Гръцките студенти в Пловдив притеснени от банковата криза у дома

nikiforos

Гръцките студенти у нас са притеснени дали ще могат да останат да учат тук, тъй като обучението им струва скъпо, а издръжката им идва от родителите в Гърция, показа проучване на DCNES.

Никифорос Филипас учи медицина у нас. Живее в България от три години. Майка му е българка и затова говори прекрасно български език. Израснал е в Гърция, където е завършил и средното си образование. По думите му в момента ситуацията в южната ни съседка е много трудна.

Трудно е за целия народ, няма изход нито да излезем от Европа, нито да останем в Европа. Нещата са много трудни, но със сигурност, ако излезем от Европа ще са още по-трудни. Причината е, че ще трябва да се върнем към драхмата, която няма да има същата стойност, която имаше старата драхма и ще е много по-подценена, така че ще са много трудни финансовите отношения с останалите държави. Ще е много трудно да изнасяме и внасяме лекарства, да изнасяме продукти, ще спрем да имаме и свободно пребиваване в другите държави, ще трябва да сме с виза. Въобще нещата ще са трудни.

Никифорос обясни, че банките вече са затворени официално.

Четохме, че ще бъдат отворени отново официално на 7 юли и ще могат да се теглят до 60 Евро, не повече. В неделя имаме референдум, в който министър-председателят Ципрас пита народа дали иска да приеме новия заем, който ще тегли и който му предлагат, и новите обстоятелства, които ще трябва да опита Гърция. Надяваме се, че това ще оправи нещата. Но със сигурност в момента не трябваше да има референдум, защото преди пет месеца имахме избори, дадохме много пари. Сега чухме, че около 7 милиона ще струва този референдум в неделя. Мисля че изобщо не беше нужно.

Никифорос работи в местно заведение, но по думите му има много негови колеги, които не работят и родителите им ги издържат. Те били притеснени дали ще могат да продължат образованието си тук, допълни младежът. По думите му за гръцките младежи медицинското образование струва около 8000 евро годишно, а това е доста голяма сума. Самият той не е опитвал да тегли пари от собствените си спестявания, но като цяло е доста притеснен от ситуацията.

Пловдивчани обаче не се опасяват от банковата криза в Гърция. Според повечето хора, българските банки са достатъчно стабилни и са изолирани от ситуацията, в която се намира банковата система в южната ни съседка. Жителите на града под тепетата смятат, че кризата в южната ни съседка едва ли ще се отрази на България.

Хората не се отказват също да пътуват за екскурзия или почивка в Гърция. Ще вземем повече пари в кеш и ще отидем, коментираха пловдивчани. Някои от тях предположиха дори, че има вероятност цените в гръцките курорти да паднат. Категорични са в едно – едва ли ще вложат пари в български банки с гръцки капитали.

На снимката: Никифорос Филипас – гръцки студент

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top