Дават 14 дни на собствениците да укрепят тютюневите складове

Междуведомствената комисия от експерти до края на деня ще реши дали може да бъде възстановено частично движението по бул. „Иван Вазов“ в района на изгорелите тютюневи складове, съобщи кметът Иван Тотев.

В петък от Прокуратурата са уведомили община Пловдив, че следствените работи са приключили и експертите могат да работят на терен.

До края на деня трябва да излязат предписания, свързани със затварянето на улиците в района. От Общината се надяват да бъде отворен северния тротоар по ул. „Иван Вазов”, за да се осигури свободния достъп за пешеходците.

Вече е назначената комисия, която се оглавява от главния архитект на район „Централен“ Васил Василев и включва представители от Националния институт по паметниците. Задачата й е в най-кратки срокове да  излезе с предписания за укрепване на конструкцията, които ще бъдат връчени на собствениците. Срокът за изпълнение ще бъде 14 дни.

Ако собствениците на изгорелите сгради не изпълнят предписанията, може да се стигне до извършването на тези дейности от Общината, но това е свързано с продължителни процедури, които много ще забавят укрепването.

Не ми се иска да минаваме към тази хипотеза, коментира градоначалникът и припомни ситуацията с тютюневия склад на ул. „Одрин“ 8.

Там собствениците отказаха да укрепят склада и ние трябваше да се заемем. Влязохме в процедури по ЗОП и сградата все още не е укрепена, коментира Тотев.

 

 

 

Подобни статии

Top