„Дами канят“ в ДПХ

Традиционната обща изложба „Дами канят“ на Дружеството на пловдивските художници ще бъде открита днес в галерията на бул. „Цар Борис III Обединител“ 153.

Изложбата включва произведения от всички видове визуални изкуства: живопис, графика, скулптура, рисунка, фотография, колаж, N форми, дигитален печат.

Темата за Жената в изкуството – трайна и постоянна, неизчерпаема и вечна. Жената като образ, символ, обект, главен мотив. Жената като муза, вдъхновение, присъствие, опитност.
В днешния свят, в който се преосмислят утвърдените норми; разрушават се стереотипни нагласи; размиват се установени граници, установяват се немислими до сега порядки в обществото, е предизвикателство да се организира такава изложба. Различават ли се творбите на жените-творци? Има ли нещо специфично, по което се разпознава, че авторът е жена? Доколко личността в изкуството има влиянието на пола си? Вярно ли е, че има предубеждения към „женското“ творчество? Има ли „женски“ теми, „женско“ усещане, „женска“ чувствителност? Чрез изкуството се задават въпроси и самото то е отговорът.

В изложбата участват членовете на ДПХ и външни гости – жени-творци. Тя е втора обща изложба от поредица от три такива, които включват покана за участие към външни гости.