ДАМТН: Асансьорите с предпазни щитове под кабините до 1 март

Спряха 6 опасни асансьора в Пловдив

До 1-ви март на всички асансьори в страната трябва да се монтират предпазни щитове под кабините. По сега действащата нормативна уредба срокът беше до края на 2018 г., но с оглед зачестилите инциденти, ържавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ съкращава сроковете, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

До Нова година всички поддържащи и надзорни фирми ще трябва да предоставят на ДАМТН списъци със съоръженията, които обслужват. Срокът за проверка на всички съоръжения беше 1-ви април, но се съкращава максимално. „Още в първите дни на следващата година ДАМТН ще извърши последващи проверки и ако след това бъдат открити опасни съоръжения – лицензиите на фирмите ще бъдат отнети и няма да бъдат възстановявани“, закани се председателят на ДАМТН Стефан Цанков.

„Паралелно с това имаме подкрепата на Министерството на икономиката за законодателни промени, свързани с недопускането на извършване на дейност по поддръжка и надзор на асансьори от фирми, които са нарушавали правилата за безопасност и са поставяли в риск живота и здравето на ползвателите на асансьори“, заяви Стефан Цанков.

“Имаме обосновано предположение, че са били изключени (шунтирани) защитните системи на асансьора във Велинград, за да не бъде викана поддържащата фирма често. Само в този случай е възможно едновременно да не сработят три защитни системи, които на практика се оказа, че са технически изправни“. каза още инж. Цанков.

По думите му при подаване на сигнала за инцидента от страна на хотела към поддържащата фирма, нейни служители, вместо да слязат в шахтата, където лежи пострадалият и да спрат асансьора от там, неясно защо са се качили първо в машинното на осмия етаж, от където се спират и пускат тези защитни системи. „Надяваме се скоро следствието да излезе с ясно становище по тези предположения“, каза още Цанков.

ДАМТН ще потърси отговорност от хората, които се опитаха да прикрият инцидента. Започва и проверка на всички съоръжения, които поддържа въпросната фирма, посочиха от агенцията.

 

Подобни статии

Top