ДАМТН: Търговци от борсата в Първенец удрят в кантара

Търговци на зеленчуковите борси масово удрят в грамажа заради неизправни или несертифицирани везни. Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 22 акта са съставени при проверките на борси и тържища в Южна България.

В Пловдивско проверки са извършени на борсата в Първенец и на някои от зеленчуковите пазари, съобщи за DCNEWS началникът на регионалния отдел „Метрологичен надзор“ Екатерина Павлова.  Те са съвместна акция на инспекторите от отдела  и служители на МВР. При проверките са открити множество везни, неотговарящи на законовите изисквания.

Според по-дребни търговци масова практика е на борсите да ги лъжат в грамажа при закупуване на стока.

Като вземеш стоката оттам и като дойдеш тука, тя не ти излиза. Там е така, обяснява Атанаска Маринова от Маноле. Дъщеря й Анка Маташева допълни: „Те там са с големи везни и по-лесно става. Нагласяват ги отдолу предварително. И няма как да ги разбереш, защото всичко е предварително направено.

Според Анка понякога разликата в грамажа на едро достига до 4-5 килограма на разфасовка от 100 кг. А за търговците на дребно това е доста сериозна загуба. На Четвъртък пазара проверки има ежедневно.

Те си минават   от Агенцията  – етикети проверяват, произход, документи и т.н. В един момент ни задължават ето с тия торби да работим, показва Атанаска.

На контрол подлежат и опаковките, тъй като трябва да са биоразградими, твърди тя. Клиентите също смятат, че на най-популярния пазар в града, няма как да бъдат излъгани. Някои от тях дори купуват на вересия.

Познаваме се с търговците, знаят ни и ни дават на кредит, а на другия ден им носим парите, разказва Хаик Зердебекян.  Според друг мъж с почти всички везни може да се излъже, но точно на Четвъртък пазара това не се случва. Тук има и контролна везна, всеки път си тегля напазаруваното и всичко ми излиза, дори повече слагат търговците, обясни човекът.

Общо 116 маси на производители на селскостопанска продукция са проверени от инспекторите в Южна България. Установено е, че 29 везни не отговарят на законовите изисквания, а от тях 21 са от типове, неразрешени за търговска дейност в у нас и в Евросъюза, една е била с нарушени пломби, а 7 – с изтекъл срок на периодична проверка.

Съставени са 22 акта и са наложени 6 протокола за задължителни предписания. Глобите за нарушители варират от 100 до 300 лева – за физически и между 200 и 500 лева за юридически лица. При повторно нарушение, санкциите стават двойни, уточниха от Агенцията.

Подобни статии

Top