Каназирева: Велоалеята на бул. „Мария Луиза“ ще създаде хаос в трафика

„Велоалеята, която започнаха да правят до църквата „Св. Петка“ на бул. „Княгиня Мария-Луиза“, е поредният абсурд, каквито има в изобилие в проекта“, счита лидерът на „Съюз за Пловдив“ и общински съветник адв. д-р Дани Каназирева.

Трасето за колоездачи между ул. „Петко Д. Петков“ и бул. „Източен“ ще създаде още по-големи проблеми в движението и ще намали местата за паркиране. Това е още едно неудобство за гражданите и удар върху дребния и средния бизнес, който Общината нанася с необмислените си действия, коментира кандидатът за кмет.

Строителите, наети за изграждането на велоалеите, режат асфалта в крайната лента на булеварда. Това означава, че вместо трилентово пътно платно ще останат само две ленти. По същия начин се намалява и отсрещното платно, тъй като велоалеята минава от двете страни на изключително натоварения булевард.

Унищожава се изградената инфраструктура – джобове за паркиране. От третата лента за велоалея се отнема един метър, а два метра остават за успоредно паркиране.На практика ще има много по-малко места за спиране, макар че те и сега са недостатъчни. При паркирането колите неизбежно ще навлизат във втора лента, с което ще се създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Булевардът ще се накъсва заради затрудненията с паркирането и пешеходната пътека, която се намира на 200 метра от ул. „Петко Д. Петков“.

На бул. „Мария Луиза“ има многоетажни жилищни блокове и десетки търговски обекти и офиси. С погрешното решение за прокарване на велоалеята по булеварда се нарушават интересите на бизнеса и на гражданите, които имат нужда от спокоен трафик и места за паркиране. В офиса на „Съюз за Пловдив“ вече се обаждат пловдивчани, възмутени от това, че вместо да облекчава движението, общинското ръководство го затруднява.

„Отново основната цел е да се усвоят 14-те млн. лева. Все по-очевидно става, че за изграждането на велоалеи, които безспорно са необходими, липсва ясна и добре обмислена концепция. Явно, когато е подготвян проектът, е гледано в тавана, затова и ефектът е показателен: едно се прави, две се рушат“, коментира Каназирева.

При строежа на велоалеите се унищожават тротоари, тревни площи, дървета. Проличава нефункционалност и противоречия с интересите на пешеходци, на дребния и средния бизнес.

„Съюз за Пловдив“ отдавна настоява за пълна ревизия на проекта и възстановяване на унищожените тротоари и зелените площи. Време е за оставки на отговорните лица, чието недоглеждане доведе до очебийни грешки и нахалос похарчените милиони, счита Дани Каназирева.

Подобни статии

Top