ДАНС арестува съветник на депутат, после го пусна

ДАНС арестува нещатния сътрудник на депутата от Реформаторския блок Никола Хаджийски Милко Стрехин. 63-годишният Стрехин е бил задържан вчера около 18:00 ч. за 24 часа в Икономическа полиция в Пловдив по досъдебно производство на Окръжна прокуратура с наблюдаващ прокурор Росен Каменов. Днес в 14:00 ч. сътрудникът на Хаджийски бе освободен, без да му бъде повдигнато обвинение.

63-годишният Милко Стрехин е от Раковски. Освен, че е сътрудник в сферата на вероизповеданията на народния представител от Реформаторския блок Никола Хаджийски, той е и организатор на мероприятия в областния щаб на реформаторите. Вчера той е бил арестуван от ДАНС като заподозрян по досъдебно производство.

Някой явно не е чел скоро Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. Не може да бъде задържан като заподозрян по досъдебно производство, тъй като фигурата на заподозрян липсва повече от 20 години от НПК. Полицейското задържане може да бъде само предварително, но не и по следствено дело. В случая това е абсолютно незаконно  задържане, поясни пред DCNEWS адвокат Йордан Давчев.

Според юриста Стрехин е арестуван по дело, по което е бил свидетел и веднъж е давал показания. Той е бил разпитван за заповед за назначение по трудов договор, по който е бил на работа в комисия по европрограма в община Карлово в продължение на година и 3 месеца – от 2013-та до април 2014-та година. Извършен е и обиск в дома на Стрехин.

Днес следобед той бе освободен, а междувременно не е давал показания.

Досега не е повдигано обвинение и не е ясно дали ще му се повдига обвинение и ако му се повдига, какво ще бъде то. Аз опитвам вече два-три часа да се свържа с наблюдаващия прокурор, но безуспешно, обясни Давчев.

Юристът е категоричен, че задържането на Милко Стрехин няма връзка с това, че той е сътрудник на народния представител Никола Хаджийски. Самият Хаджийски съобщи за DCNEWS по телефона, че също ще се запознае с материалите по досъдебното производство.

Подобни статии

Top