ДАНС разследва адвокат Елдъров за пране на пари и присвояване

Владимир Елдъров ще заведе дело за клевета

ДАНС разследва за пране на пари задържаният преди дни в Пловдив адвокат Владимир Елдъров, съобщи прокурор Галина Андеева. Това стана по време на съдебното заседание, по време на което бе поискана постоянна мярка „Задържане под стража“ за адвоката, обвинен в подбудителство, и за двама от неговите съучастници Петьо Пенев и Валери Бодуров. Тримата са обвинени за умишлени палежи на къща, трактор и три автомобила.

Съдът остави в ареста 36-годишния адвокат Елдъров и 22-годишния Петьо Пенев и пусна под домашен арест 19-годишния Валери Бодуров. Срещу адвоката е повдигнато обвинение за подбудителство към палежи, увреждане на чуждо имущество и поставяне на обезглавена кокошка в колата на неговия колега – правозащитника Димитър Деков. Срещу другите двама – Пенев и Бодуров, обвиненията са за извършване на палежите, подхвърляне на обезглавена кокошка в колата на адвокат Димитър Деков и др.

Сред пострадалите са адвокати и съседи на юриста в Марково. В съдебната зала днес стана ясно, че срещу адвокат Елдъров се води и друго досъдебно производство – №1 от тази година, на ДАНС. То е за пране на пари и присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай. Досъдебното производство е свързано с обсебването на средства от клиенти, близки на пострадали при катастрофи, посочи прокурорът по делото Галина Андреева. Тя обаче  обаче отказа да каже повече подробности по досъдебното производство на Държавната агенция за национална сигурност.

„Изумена съм, че представител на професия, която би следвало да е хуманна, е участник в такава престъпна дейност“, посочи в залата Андреева. По думите й по време на ареста на 30 януари, адвокатът се опитал да избяга, но не успял.

Адвокатът на Елдъров Йордан Давчев обяви, че срещу подзащитния му има сериозна атака. Той настоя за по-лека мярка – домашен арест.

Самият Елдъров заяви в залата, че от крадец на обезщетения, сега се опитват да го изкарат и подпалвач. Той беше категоричен, че притежава документи, които доказват невинността му и посочи, че е в отлични отношения с потърпевшите от палежите и адвокатите, за сплашването на които го обвиняват.

„Става дума за клиенти, които са ми препоръчани от Александър и Атанас Пацеви“, посочи Владимир Елдъров. По думите му всички сделки са извършвани пред нотариус. „Става дума за това, че тези хора, като си потърсят парите от Пацеви, двамата им повереници се оправдават с мен“, допълни в залата Елдъров.

Според държавното обвинение обаче останалите задържани по случая, които вече са за постоянно в ареста, са направили самопризнания.

15 души са разпитани по делото, като се поставят на везните, техните показания натежават повече от тези на 1 човек от другата страна, каза още прокурор Андреева.

Ще обжалваме мярката за неотклонение, категоричен бе след делото адвокат Давчев.

Решението на съда може да бъде обжалвано и протестирано в тридневен срок.

Подобни статии

Top