Дарение срещу дарение: общински имоти за тези, на Бачковския манастир в Боянци

Около 40 декара общинска земя обмисля да дари община Асеновград на Бачковския манастир. Предложението ще бъде внесено в извънреден порядък на предстоящата на 17 юни сесия, съобщи кметът д-р Емил Караиванов.

С терена светата обител ще бъде обезщетена за манастирските земи в село Боянци, върху които преди 15- тина години са се заселили роми.  До днес ромските фамилии  наброяват вече 50.

Според кмета те са си построили незаконни къщи. Целта постройките да бъдат узаконени и  ромската махала да бъде вкарана в регулация.

Проблемът стои на дневен ред от 2009-та година. Още тогава общинската администрация е търсила вариант да го реши, като идеята била да закупи земите. В общинския бюджет дори са били заложени над 50 хиляди лева за тази цел.

В търсене на решение на проблема и след преговори с игумена на манастира, Светия синод и разговор с премиера Бойко Борисов, общинското ръководство е стигнало  до варианта  да бъде направена замяна на земи.

Администрацията предлага 13 общински имота в землището на Боянци за обезщетяване на манастира. Ако старейшините гласуват предложението на градоначалника, самонастанилите се роми ще могат да закупят или да узаконят имотите си, уточни Караиванов. По думите му от Бачковския манастир са съгласни на дарение.ю

Снимка: wikimapia.org

Подобни статии

Top