Дариха на УМБАЛ „Свети Георги“ операционен микроскоп от най-висок клас - DC news

Дариха на УМБАЛ „Свети Георги“ операционен микроскоп от най-висок клас

Дариха операционен микроскоп

Операционен микроскоп от най-висок клас получи УМБАЛ „Свети Георги“ от Благотворителната инициатива на „Българската Коледа“.

Апаратът HAAG – STREIT – SURGICAL модел HSHi – RNEO 900A е предназначен за Клиниката по очни болести. С него ще се извършват операции на преден и заден очен сегмент, защото е с много подходяща система за тяхната визуализация. Микроскопът има вградено асистентско място с възможност за регулиране на фокуса и увеличението независимо от оператора. Разполага и с витреоратинална система за широкоъгълно неконтактно наблюдение на очното дъно по време на витреоретинални операции, с изключително прецизен окуляр както за хирурга, така и за асистента му. Към апарата е монтирана камера за извършване на запис на интервенциите.

Вече е проведено е обучение на персонала на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ за работа с тази високотехнологична техника.

Предназначението на новата придобивка е основно за високоспециализирана вътреочна хирургия – лечение на вродена катаракта, вродена глаукова, травматични случаи в детска възраст, невропатии при недоносените. С операционния микроскоп ще се извършва оперативно лечение на деца от 0 до 18 години. Стойността му е 115 хил. лева.

„Българската Коледа” е благотворителна инициатива под патронажа на Президента на България, която набира средства за лечението на болни български деца. Темата на Кампания 2013/2014 г. е „За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух“. За да има по-малко деца с увредено зрение и слух, „Българска Коледа” кампания 2013/2014 г., си постави за цел да подпомогне университетските и областните болници в страната, които имат изградени компетенции и ясна стратегия за подобрявана на ранната диагностика и активното съвременно лечение на тези заболявания, чрез подобряване на оборудването си и разширяване на компетентността на специалистите работещи в тях.

 

 

 

Подобни статии

Top