Даряват на Музея на авиацията реплика на първия български самолет

11850822_10204266938744630_43106169_n

Музеят на авиацията в Крумово, филиал на Националния военноисторически музей, ще получи днес в 13.00 ч. като дарение реплика на първия конструиран и изработен в България самолет „Йорданов 1“.

Самолетът е конструиран от Асен Йорданов. Репликата е направена под ръководството на самолетния конструктор Александър Мараносян. Днес самолетът ще бъде представен в незавършен вид, а след като бъде довършен, ще бъде окончателно предоставен на авиационния музей в Крумово.

Самолетът е с приблизителни размери на оригинала, от оригинала всичко е снето като различни данни, които са публикувани от близки на Асен Йорданов, а също така и от снимков материал, посочи о.р.ген. Спас Спасов – председател на фондация Български Военно-въздушни сили.

Даряването му е част от честванията на 100-годишнината от началото на самолетостроенето у нас, които започнаха вчера на територията на авиобаза Крумово и Музея на авиацията.

Едно от тях е започналата вчера трета въздушна обиколка на България. В нея се включват 20-на леки самолета, сред които и три от Чехия. Вчера замолетите отлетяха към Приморско

Оттам днес те ще преминат през Балчик, Плевен и София и ще финишират отново на пловдивското летище. Днес в рамките на честванията ще бъде открито и изложението „Построено от българи”.  То ще се проведе на територията на авиобаза Крумово, музея на авиацията и летище Пловдив.

На летището днес са предвидени и въздушни демонстрации.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top