Да отслабнем по китайски

Традиционната китайска медицина е ориентирана към образното мислене. Понятия като студ-горещина, дефицит-излишък са описание на процесите, които реално се извършват в организма.

Китайците делят всичко, което ги заобикаля на ин и ян. Ин е женското начало, ян – мъжкото. Ин е студът, ян – горещината. Ин – пасивността, ян – активността.

Състоянието на организма също може да се класифицира като ин и като ян. Когато имаме излишни килограми това означава, че съществува недостиг на ян и излишък на ин, т.е., за да се освободим от излишните килограми, трябва да засилим мъжкото начало и да притъпим женското.

Преди да се започне борбата с килограмите трябва да се провери и състоянието на енергията чи. Почти всички хора с излишни килограми имат недостиг на чи в системата на далака и задстомашната жлеза. Наличието на този синдром води до задържане в организма на излишна слуз.

В резултат на недостига на чи се създават условия, допълнително способстващи за затлъстяването. В задстомашната жлеза се синтезират храносмилателните ферменти и хормони, които регулират въглехидратния обмен.

От гледна точка на традиционната медицина проблемите с всеки орган са свързани със силни и продължителни емоции. Далакът реагира на повишената тревожност. Безпокойните хора подсъзнателно покачват теглото си, за да се защитят, т.е. за да създадат бариера между себе си и външния свят. И спазването на строга диета без коригиране на синдрома няма да доведе до нищо добро – тя само ще задълбочи недостига на енергия в системата.

За да отслабнем според китайската наука трябва да прилагаме само 7 основни правила:

1. Рационално хранене, при което се отчита калоричността на ин и ян продуктите.

2. Намаляване на апетита с помощта на иглотерапия – убождане на специални места по тялото и ушната мида.

3. Работа със синдромите – т.нар.чжен – цзю – терапия. Чжен – инжекция (с игла), а цзю – изгаряне (загряване на точки с топлината от цигара от пелин).

4. Работа с емоциите, за което са нужни разговори с психолог.

5. Подобряване на обмяната на веществата. Методът се избира индивидуално от специалиста по китайска традиционна медицина.

6. Фитотерапия – отвари от специални билки.

7. Гимнастика, подобряваща циркулирането на чи и хармонизираща ин и ян.

По материали от zdrave.bg

 

Подобни статии

Top