Да оцелееш в студентско общежитие (СНИМКИ)

Казват, че ако не си бил в общежитие, не си се насладил на студентския живот пълноценно. Това важи в пълна сила за общежитията в Студентски град в столицата.

Поколения висшисти са изживели студентството си именно там. Годините си минават, но обликът на стаите почти не се променя. Падаща мазилка от тавана, столове без облегалки, пожълтели и мръсни дюшеци, скъсан балатум – това са само малка част от мизерните условия за живот, в които младите хора не само живеят, но и придобиват титли „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“.

Повечето от тях обаче не се оплакват, дори се „хвалят” и споделят снимки в социалната мрежа от „новия” си дом. Известно е, че безсънните нощи са запазена марка на Студентски град и това до голяма степен прави пребиваването по-леко, дори забавно.

Под един покрив попадат първокурсници и магистри, ранноставащи и раннолягащи, ученолюбиви и не чак толкова, чистофайници и такива, за които хигиената е на последно място в дневния ред.

Това, на което се учиш през годините си на съжителство с напълно непознати и различни от теб хора, е безценен житейски опит.

„Пребиваването в общежитието те учи да си безкрайно толерантен“, споделят голяма част от младежите, прекарали  повече от година в помещение, доближаващо се като условия на тези от Сървайвър.

На другия полюс са нещата за пловдивските студенти, избрали да продължат образованието си в града под тепетата. След като години наред студентите от ПУ „Паисий Хилендарски” обитаваха общежитията на МУ, ВСИ и Английската гимназия, то от тази година те вече имат не един, а цели четири модерни сгради, където да живеят.

Ръководството на университета най-накрая има повод за гордост. Дори сравняват условията на живот в новия кампус с тези на тризвездни хотели.

Подобни статии

Top