Двама арестувани за купуване на отговорите на матурата в Пловдив

Двама души са били арестувани за 24 часа по Закона за МВР в рамките на разследване на Районна прокуратура-Пловдив по изнесени данни за купуване на отговорите за матурата по български език и литература.

Прокуратурата наблюдава досъдебно производство във връзка с изнесени в медиите данни за купуване на отговорите на проведената вчера /18 май 2016 г./ матура по български език и литература за зрелостници. Разследването се води по чл. 209 от Наказателния кодекс – за въвеждане или поддържане у някого в заблуждение с цел набавяне на имотна облага и причиняване на имотна вреда.

Задържаните в ареста са били разпитани като свидетели.  До момента обаче не е повдигнато обвинение. От прокуратурата допълват, че обвинение не е повдигнато не защото не е ясно дали има престъпление, а защото е важно да се уточни вида на престъплението и да се събере достоверна информация кой е първоизточникът на решените въпроси от матурите, както и за евентуалното им нерегламентирано предварително изнасяне.  Едва тогава ще може да се прецени какво престъпление е извършено и каква е ролята на всеки от участниците.

И в момента вървят активни процесуално-следствени действия за установяване и събиране на доказателства по досъдебното производство.

DCNEWS разбра, че разследването на прокуратурата е по репортаж на Нова ТВ за купуването на отговори от матурите. Репортерите на телевизията са се свързали с момиче на име Вени Савова, която в профила си във Фейсбук твърди, че може да осигури верните отговори.  След дълга кореспонденция е била уточнена и цената – 350 лева за изпращане на отговори на трима души и диктуване на единия по мобилен телефон. Дадени са и точни указания за действие, за този, който ще чуе отговорите:  слушалката на телефона да е скрита и да дава знаци с потупване, ако не чува добре. Час след старта на матурата, екипът на Нова получава отговорите на 32 въпроса, а останалите 8 така и не пристигат.

Оказва се, майката на Вени отрича дъщеря й да върти бизнес с матури. В момента била безработна и помагала в семейния магазин. Жената казва пред Нова: Аз видях във Facebook нейната снимка и пишеше, точно изречението не си спомням, но, че продава матури. И я попитах какво е това и тя каза: „Нищо, ти не разбираш”“.

Подобни статии

Top