Двама от Първомай на съд, изхвърлили фалшиви евро в язовир

Двамата първомайци, арестувани за държане на фалшиви пари сядат на подсъдимата скамейка за държане на подправени парични знаци и заготовки за производсвото им, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура в Пловдив.  42-годишния Атанас Ангелов и Румен Янев, на 49 г. бяха задържани в края на октомври миналата година, след като изхвърлиха в язовира край село Леново фалшиви евро.

Атанас Ангелов с фалшивото евро се разплака в съда (СНИМКИ)

Окръжните магистрати са внесли в съда обвинителен акт спрямо за това, че като извършители и в съучастие, държали подправени парични значи в големи количества, като знаели, че са подправени. Те са обвинени също в това, че като извършители и в съучастие са пазили материали, представляващи заготовки за печатане на фалшиви банкноти от 500 евро, за които са знаели, че са предназначени за подправка на парични знаци.

Ангелов  е предаден на съд и по още три обвинения – за държане с цел разпространение на дрога,  за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, без надлежно разрешение, както и за държане на ловна пушка и боеприпаси, като не е взел необходимите мерки за сигурност.

Обвиненият за фалшивите близо 12 милиона евро остава в ареста

Двамата обвиняеми живеели в съседство в Първомай и се познавали от много години. На неустановена дата Атанас Ангелов казал на Румен Янев, че в гаража си държал запечатани кашони, оставени там от неустановено по делото лице. Двамата  отворили кашоните и установили, че съдържат листове с отпечатани върху тях купюри на банкноти с номинал по 500 евро – по шест броя на лист.

На 26 октомври 2016 г. Янев казал на комшията си, че негов познат проявява интерес към неистинските банкноти, тъй като имал пазар за продажбата им. На 27 октомври 2016 г. Атанас натоварил в лекия си автомобил, марка „Мицубиши“  кашоните с отпечатаните банкноти по 500 евро – общо 3 941 броя, както и неистински банкноти с номинал по 500 евро всяка – общо 1 116 броя. В таванското помещение на къщата си в с. Татарево, обвиняемият Ангелов скрил полиетиленов чувал с още 405 листа-заготовки за изготвяне на неистински парични знаци.  Той се договорил с Румен Янев да се срещнат в местността „Сухата чешма“ край първомайското село, за да пласират ментетата и заготовките.  Понеже сделката не станала, двамата обвиняеми отишли с лекия автомобил „Мицубиши“ до язовир „Мечка“, който се намира край селата Новаково и Леново и изхвърлили във водата неистинските банкноти и заготовки.

На 31 октомври 2017 г. служители на МВР и водолази извадили от водите на язовира пет чувала, съдържащи 1116 броя неистински банкноти с номинал от по 500 евро и 3 941 броя листове с отпечатани такива купюри, представляващи заготовки за изготвяне на неистински банкноти. Вещите били мокри, заради което се наложило изсушаването им в сградата на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив.

Общата номинална стойност на купюрите, отпечатани върху приобщените по делото 4 346 броя листа – заготовки за изработка на неистински банкноти е 13 038 000 евро, а общата номинална стойност на неистинските банкноти възлиза на 558 000 евро.

При извършено претърсване в жилището на обвиняемия Атанас Ангелов в Първомай били намерени и иззети и 3, 2 килограма марихуана на обща стойност 19 224 лева. В друг имот, ползван от обвиняемия, в с. Татарево, общ. Първомай, служители на МВР иззели огнестрелните оръжия и боеприпаси – ловни пушки, ловни карабини, ловни автомата, цеви и боеприпаси. На същия ден е установено, че обвиняемият Ангелов държал в лекия си автомобил и ловна пушка и боеприпаси, без да е взел необходимите мерки за сигурност.

Разпитани в хода на досъдебното производство, двамата обвиняеми са се признали за виновни. Първото заседание по делото е насрочено в Окръжен съд-Пловдив през юни.

Подобни статии

Top