Двама превозвачи си поделят маршрутките в Пловдив

Двама превозвачи си поделят маршрутките в Пловдив

Двама превозвачи си поделят градските маршрутни линии в Пловдив. Това стана ясно след заседанието на комисията, която разгледа подадените оферти за участие в конкурса. Общината оряза броя на маршрутните линии и от сегашните десет, те остават само седем.

Димитър Чолаков и Валери Лозанов са превозвачите, които си поделят маршрутните линии, съобщи общинският съветник Дани Каназирева. Тя е член на комисията, която разглеждаше подадените оферти в конкурса за линиите. И двамата превозвачи обслужват от години автобусните линии в Пловдив.

Конкурсните условия за маршрутките бяха обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията от другия основен превозвач в града под тепетата Веселин Дошков. Според него процедурата е незаконосъобразна, но жалбата не спира провеждането на конкурса.

Общината е поставила високи изисквания за бусовете, които да обслужват маршрутните линии. Кандидатите трябваше да представят документация, която да доказва, че те имат поне 30 микробуса с екологичен клас не по-нисът от евро 4.

Освен маршрутките трябва да са оборудвани с климатици и платформи за хора с увреждания. В досегашните договори такива условия няма, а това ще доведе до отпадане на част от колите по линиите, тъй като те не отговарят на изискванията.

Новите маршрутки ще бъдат оборудвани с GPS, за да бъдат контролирани от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. От общината са предвидили и глоби за шофьори, които пушат в бусовете и пускат чалга.

 

Подобни статии

Top