Двама преписвачи на матурите в Пловдивско

spisak

Писмените работи на двама зрелостници в Пловдивско са анулирани заради преписване, съобщи за DCNEWS началникът на просветния инспекторат Иванка Киркова.

Единият абитуриент е бил спипан да преписва в СОУ „Братя Миладинови“ в пловдивския квартал „Кючук Париж“. Другият – в Професионалната гимназия „Петър Парчевич“ в Раковски. И двамата зрелостници са преписвали чрез мобилен телефон, но случаите тепърва ще се уточняват чрез протоколите на квесторите и видеонаблюдението.

4818 12-класници се явиха на втората матура по избор.  В продължение на 4 часа те полагаха изпит по избран от тях предмет измежду 13 учебни дисциплини. 192-ма не бяха допуснати заради забравени документи за самоличност.

Димитър Чернев бе на изпит по английски език в Езикова гимназия „Пловдив“.

Беше доста лесно. Изпитът беше с три текста: в началото – слушане и разбиране, след това текст с четене и разбиране и накрая преобразуване на модални глаголи, обясни Димитър.  Той не е имал проблеми с изпита.

Много от зрелостниците, избрали английски език на матурата, се явяваха именно в английската гимназия. Там DCNEWS се натъкна на ученически списъци за разпределението на абитуриентите по кабинети, поставени в двора. В тях те фигурират с пълните си имена и единни граждански номера. От РИО  приеха сигнала на нашия репортер и обещаха да го проверят и отстранят за в бъдеще, тъй като личните данни са неприкосновени.

Днес на изпит по математика за външно оценяване се явиха и 5066 седмокласници в областта.

Беше тест и след това имаше втори модул със задачи за описване. Ако не сме се справили с този втори модул, не можем да кандидатстваме в по-елитни училища, обясни седмокласничката Николета от Математическата гимназия.

Заедно с още 27 деца точно в 9:30 часа Николета влезе в класната стая. Един от съучениците й – Евгени Кайряков, е освободен и от двата изпита за външно оценяване – български и математика.

Той до последно се чудеше дали да не дойде на тези матури, за да покаже, че това освобождаване не му е била целта. Целта му беше да отиде на Балканиада по български и математика, обясни класният ръководител Васил Симеонов.

Оказа се, че Евгени е единственото дете в Пловдив, което се е класирало за Балканиадата по български и математика. Миналата година той е бил втори на националната олимпиада по двата предмета сред седмокласниците, а е бил едва шести клас.

Със срив на видеонаблюдението стартира изпитът в училище „Найден Геров“ в Столипиново. В продължение на 12 минути токов удар е прекъснал електрозахранването, но то е било възстановено и изпитът е преминал нормално.

Организацията навсякъде бе много добра, посочи началникът на РИО Пловдив – Иванка Киркова.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top