Два български шедьовъра днес на Киномания

киномания

Съботният ден идва с дълга редица заглавия за пловдивските киномани. От 11:00 часа в Зала 1 канадската анимация “Шаманите от Севера” ще зарадва първо най-малките.

Далечният Север, есента на 1910 г. Лагер на номадите инуити е заплашен от глад и ситуацията се усложнява все повече.

От 16:15 часа любителите на тангото и музиката могат да гледат “Още едно танго” с изпълнителен продуцент Вим Вендерс. Хуан Карлос Копес и Мария Ниевес Рего са Фред и Джинджър на аржентинското танго.

В този красиво заснет филм, пълен с възхитителни танцови изпълнения, двамата разказват сложната си десетилетна история.

От 18:30 часа отново в Зала 1 самият Ивайло Христов идва, за да представи на пловдивската публика новия си филм “Каръци”. Лентата вече грабна 3 награди в Москва и 4 на “Златна роза” и спечели симпатиите на публиката в София. Елена, Коко, Пацо и Гошо са ученици от горните класове на гимназията в малък град.

Те са неразделни приятели, които считат себе си за каръци. Коко е влюбен в Елена, но тя някак не го забелязва. Елена мечтае да стане певица, а й се налага да се разправя с проблемите на майка си.

Пристигането на известна рок група за концерт в града разлюлява заспалото градче, като провокира влюбвания, разочарования и усложнения.

Другото българско заглавие от общо четирите на фестивала можете да гледате от 20:45 часа. “Докато Ая спеше” на Цветодар Марков също взе награди на Златна роза.

Седемгодишната Ая прекарва много време в театъра, защото баща й Асен е актьор. Една вечер Ая заспива в апаратната. След края на представлението интригите, предателствата и натрупаното напрежение в театралната трупа постепенно ескалират.

Илюзиите на Асен рухват, когато разбира, че телевизионната звезда Боян ще го измести в отдавна подготвяна постановка и таткото на Ая провокира скандал, който прераства в пиянска свада.

В Зала 2 от 18:00 часа можете да гледате “Изкуството да пееш фалшиво”. Представете си сътрудничество между Владимир Набоков и Били Уайлдър и ще добиете някаква представа за богатството на тази трагикомедия.

През 20-те години мечтаещата да бъде оперна дива Маргьорит Дюмон – дама с огромно богатство и нулев певчески талант, намира подкрепа за мечтите си за артистично съвършенство в лицето на Маделбос, иконом със собствени естетически разбирания.

Съпругът й Жорж, който страда отдавна, все така се ужасява пред перспективата да й каже истината.

 

 

 

 

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top