Два живота отне лавината на Витоша

Падналата лавина на Витоша отне два живота. Втори труп откриха планинските спасители. Намерено е и второто младо момче, съобщи Канал 3, който има екип в планината. Малко по-рано спасителите казаха, че се надяват да го открият с двете кучета, които се включиха в операцията, но уви, това не стана. Падналите „дъски“ са погълнали туристите, разкри спасител.

13 души участваха в издирвателната дейност, а падналите лавини през нощта са били пет. По думите на служител в Планинската спасителна служба, загиналите са излезли на „нощен туризъм“. Те се снимали и изпратили снимката на свои приятели, като им казали, че тръгват да се прибират. За съжаление, така и не успели. Сигналът, че са изчезнали е подаден от роднини към 4.30 часа сутринта.

Загиналите са на около 30 години. Първият от тях е открит в 9:47 часа. Вторият – в 11:17 часа. Двамата туристи са предприели изкачване от хижа „Aлеко“ към горна станция на влек „Заека“. В момента труповете се транспортират към база „Алеко“.

В ранните часове на деня се считаше, че е възможно изчезналите туристи да са пропаднали в улей или в склон, върху който е имало тънка ледена кора. Още през нощта отрядът планински спасители с кучета поеха към връх Алеко, където се предполагаше, че са затрупани изчезналите мъже. Те бяха в готовност да използват при нужда и спасителен хеликоптер.

От ПСС напомнят, че е препоръчително да се използва GPS-системата, която се задейства от телефоните на туристите при критични ситуации, ако те са изтеглили специалното мобилни приложение на службата. То може да се свали от интернет страницата на ПСС при БЧК.

След падналите обилни валежи от сняг опасност от лавини има във всички планини, включително и по високите части на Витоша и Стара планина, предупреди шефът на спасителите Радко Марков.

Туристите да се въздържат от походи, тъй като има реална опасност не само от свличане на снежни маси, но и от пропадане на сняг. Ако все пак поемат към планините, да не тръгват без предварително начертан маршрут, телефоните им да са заредени и да изтеглят безплатното мобилно приложение, за да им се притечем на помощ, щом закъсат, призова Марков. Спасителят посъветва  те да казват на близките си къде отиват и предполагаемото време, в което смятат да се върнат.

Фрийрайдърите (скиори, които се спускат извън очертаните писти) също да се въздържат, макар и преживяването да е неописуемо, призова още той.

По думите на Радков румънски скиор, любител на екстремните спускания е откъснал лавина в Пирин близо до връх Тодорка преди три дни. Само добрият шанс му е помогнал да не бъде затрупан, тъй като снежната маса го е изхвърлила в храсти от клек.

526 спасители и 21 добре обучени кучета дежурят в базите на ПСС при БЧК в планини.

 

Източник: Агенция Монитор

buy Plavix online

Подобни статии

Top