Два изтребителя и три хеликоптера с поздрав за Пловдив на 6 май (СНИМКИ)

Два изтребителя и три хеликоптера ще минат над Пловдив с поздрав към пловдивчани утре, след парада на жълтите павета в столицата. Изтребителите МиГ-29 от Авиобаза „Граф Игнатиево” и вертолетите от Авиобаза „Крумово” -ще преминат в небето над Пловдив в чест на Гергьовден – Деня на храбростта и Празник на Българската армия.

Единият от хеликоптерите – Ми-17 ще носи българския флаг, а другите два – вертолета – AS 532 AL Cougar и Бел 206 ще преминат над града между 11.15 ч. и 11.40 ч. на път за летище Крумово, на връщане от София, съобщиха от авиобаза Крумово.

По традиция тържественият парад в столицата ще бъде открит от вертолет Ми-17 с командир на екипажа подполковник Филип Ангелов и втори пилот капитан Стоян Неделчев.  Екипажът на вертолет Bell 206 е с командир майор Димитър Бабачев и втори пилот капитан Пламен Василев и AS 532AL Cougar с командир на екипажа подполковник Димитър Павлов с втори пилот капитан Божко Божков, поясни командирът на 24-та Авиобаза „Крумово” генерал Петьо Мирчев.

Над Пловдив двата МиГ-29 ще летят на 300 метра височина, а хеликоптерите ще преминат  над Гребната база и над центъра на Пловдив на височина от около 100-150 метра. Полетите им са съгласувани с община Пловдив и ще се проведат при всички мерки за безопасност, уточниха от двете авиобази.

„Ми-17, който ще открие въздушния парад с националния флаг, няма да бъде ескортиран от другите хеликоптери. Знамето ще мине индивидуално, а втората група вертолети ще са част от въздушния парад. Хеликоптерите няма да летят във формация „клин”, а ще бъдат един след друг на различна височина, по подобие на стъпала на стълбичка. Това е нещо ново и до момента не е било демонстрирано”, обясни ген. Мирчев. Командир на екипажа на „Пантер” от ВМС, който вертолет също ще лети над София, е подполковник Спас Спасов.

В парада ще участват и представители на 68-ма бригада „Специални сили“.

Подобни статии

Top