Два пъти по-скъпо възстановяваме здравните вноски

От днес всички с прекъснати здравни права ще плащат двойно повече, ако искат да си ги възстановят. До Коледа действаше 6-месечният гратисен срок, в който все още можехме да си възстановим правата с плащането на здравните вноски за 3 години.  От днес това ще става само, ако си платим вноските за 60 месеца, т.е. за 5 години.

Така, ако човек с прекъснати здравноосигурителни права отиде на лекар и иска да се възползва от дейност, която се плаща от НЗОК, ще трябва първо да плати всичко, което дължи за изминалите 5 години.

16.80 лв. е минималната месечна здравноосигурителна вноска. Върху нея, за всеки неплатен месец се начисляват и лихви. Така възстановяването на правата по новите правила става срещу около 1400 заедно с лихвите.

Ако имате задължения за повече от 60 месеца, но не можете да се издължите, възстановяването на правата ви на практика ще излезе по-евтино – около 1000 лв. Причината е, че данъчните ще ви вземат само главницата за 5 години назад, но не и лихвите, които се заплащат след като се издължат всички здравни вноски.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top