Две години условно за собственик на наркооранжерия (СНИМКИ)

Пловдивският апелативен съд потвърди 2-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок, наложена от Окръжния съд в Пловдив за собственик на нелегална наркооранжерия в Брезово. Тя бе разкрита от служители на РУ – Раковски през октомври, миналата година, по време на специализирана  полицейска операция срещу незаконното съхранение и разпространение на наркотици.

Марихуаната била засадена през пролетта на 2016 година от 27-годишен мъж. Година по-рано той си купил необитаема къща в Брезово. На следващата година той решил да ползва имота, за да отглежда канабис, който да продава. Направил предварително проучване за условията, при които се отглежда индийския коноп и разучил откъде може да си набави семена, торове и помощни средства.

Оказало се, че семената могат да се набавят от интернет. Така „плантаторът“ се снабдил с 24 семена и ги засадил в двора си. Изградил и капково напояване за растенията, които торил с течен тор. След като пораснали до височина около 1,70 – 1,80 метра, на 06.10.2016 година, собственикът ги отсякъл и ги прибрал в къщата, за да ги изсуши.

Нелегална наркооранжерия разбита в Брезово

Междувременно оборудвал и две стаи в къщата си като оранжерия за отглеждане на канабис и засадил в саксии 98 растения в 49 саксии, които също поливал с капково напояване.

На 08.10.2016 г. в Районното в Раковски била получена оперативна информация за нелегалната наркооранжерия. Полицаите отишли в Брезово и открили помещенията за отглеждане на канабис със специално изградени системи за отопление, вентилация и капково напояване. Собственикът и още един мъж били задържани, докато се грижели за растенията.

Полицаите иззели конопа и оборудването, както и торовете и отвели в ареста на РУ-Раковски двамата мъже. Впоследствие те се признали за виновни и през януари 2017 година Окръжният съд ги осъдил по реда на бързото съдебно производство на 2 години условно с 5 години изпитателен срок. Присъдата била протестирана от прокуратурата, но Апелативният съд я потвърди.

Решението на апелативните магистрати не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Снимки: МВР

Подобни статии

Top