Две изложби и концерт слагат началото на Майските празници в Асеновград

„Лица и места от Родопите и Беломорието” оживяват в изложбата на известния фотограф на 20 век  Крум Савов. По неповторим начин той успява да улови мигове от ежедневието на обикновените хора, така и събития, определящи съдбата на народа ни в продължение на години. Част от фотографиите са събрани в специален албум. За подготовката на луксозното издание са обработени над 1200 стъклени и целулоидни плаки, съхранявани в Историческия музей в Асеновград, използвани са снимки и от архива на Етнографския музей в Пловдив, както и материали, съхранявани в Държавен архив-Смолян.

Изложбата е подредена в училище „Свети Георги” и  се открива тази вечер в 17:30 часа.

 

Официално начало на майските празници на културата ще бъде дадено час по-късно с  представянето на творбите на едно от големите имена в българското изобразително изкуство. Пловдивската художествена галерия представя 26 картини на  Цанко Лавренов, подредени в залите на старинното училище . Те са основно от цикъла манастири, които художникът е пресъздал в периода 1935-1971 година. Включени са и няколко  емблематични пейзажи от Стария Пловдив, с които той е особено популярен  сред широката публика.

 

Откриването на културните празници в Асеновград продължава с концерт на младежки камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс” и представяне на книгата на писателя и журналист Александър Секулов „Скитникът и синовете”.

Подобни статии

Top