Две крави умряха от нодуларен дерматит след ваксинация в Карловско (СНИМКИ)

Първи случай на заболели от нодуларен дерматит животни е регистриран в Карловско. 11 крави от стадото на карловския фермер Иван Караджов са заболели, а от тях 2 вече са починали, съобщи той за DCNEWS.

Добитъкът на фермера е бил ваксиниран на 11 юни – почти месец, след като пристигна вторият транш ваксини, поръчани от БАБХ за ваксинация на животни от потърпевшите от тежкото заболяване райони. Още на следващия ден започна имунизацията, но животновъдът от Карлово повикал специалистите от ОДБХ-Пловдив едва на 11-ти юни, съобщи директорът д-р Камен Янков.

Според фермера 5 дни след поставянето на ваксината, се разболяло първото животно. На осмия-деветия ден признаци на заболяването започнали да проявяват и други крави. А на 14-я ден след ваксинацията бил първият смъртен случай. Втората крава починала на 24-я ден след имунизирането.

„Или ваксината не е съхранявана правилно, или е била с изтекъл срок на годност“, смята Иван Караджов. Според него с поставянето на ваксината животните са били заразени.

„Моите животни нямат контакти с други, защото те са на 485 дка заградена площ с електропастир. Пасището е на 2,5 км от Карлово и е изградено по европейски проект. Бях няколко години в Германия и като се върнах, започнах да работя по техен пример“, обясни животновъдът.

По думите му на пасището имало 100 крави. От тях две са умрели, трета е на път, а още 7 са болни от тежкото заболяване. „Започнах лечение, досега не ми даваха, но като разбрах, че няма да ми плащат обезщетения, всячески се мъча да ги излекувам. Дотук съм хвърлил минимум 800-900 лева за лекарства, за да мога да ги спася“, поясни Караджов.

Ветеринарите от БАБХ му обяснили, че след като животните са ваксинирани, агенцията не носи вече отговорност за тях и дори не може да ги убие. Те остават проблем на самия стопанин. Освен това при смъртен случай седем дни след ваксинацията, той не може да бъде доказан, тъй като в кръвта на заразеното животно вече има антитела от самото заболяване, но и от ваксината, която е жива.

В крайна сметка от БАБХ са дошли и са прибрали първото умряло животно, което стояло 5-6 дни. То било изпратено в екарисаж във Варна.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив са започнали проверка за първата починала от дерматит крава на Караджов, обясни за DCNEWS д-р Камен Янков. По думите му това е първият подобен случай в страната. Според шефа на областната дирекция в стадото на фермера има 1 умряло животно и 8 болни. Д-р Янков обаче изрази учудване, че ваксинацията в стадото е извършена едва на 11 юни, при положение, че ваксини в региона има от 18 май. Той се съмнява, че стопанинът иска да се отърве от болните животни за сметка на държавата.

Д-р Янков също потвърди, че животновъдът не може да чака обезщетение за умрелите животни от държавата и не се нае да коментира повече случая. Но въпреки това е започнал проверка и е изпратил екипи, които се намират в региона да видят стадото. По думите му животните могат да бъдат заклани за лична консумация.

Шефът на ОДБХ заяви, че съмнения във ваксината не може да има, тъй като в региона с нея са ваксинирани 77 хиляди животни и досега не е имало подобна ситуация.

Подобни статии

Top