Две нови огнища на нодуларен дерматит в Карловско

Две нови огнища на заразен нодуларен дерматит има в карловското село Васил Левски, съобщи за DCNEWS директорът на Областната дирекция „Безопасност на храните“ д-р Камен Янков. 7 крави са засегнати и ще бъдат загробени, уточни той.

Животните не са били ваксинирани, тъй като стадата не са регистрирани. Затова на собствениците им са съставени актове за липсата на регистрация.

Междувременно от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ съобщиха, че няма въведена забрана за търговия на българско мляко и млечни продукти в Румъния във връзка с влошената епизоотична обстановка в България,  поради констатираното заболяване Заразен нодуларен дерматит. Всички млечни продукти, както и пастьоризирано краве мляко, могат да се реализират в други страни, като се придружават от сертификат по системата “TRACES”.

БАБХ припомня, че суровото мляко, добито в обект с констатирано огнище на заразен нодуларен дерматит се унищожава в огнището. Млякото от останалите ферми се преработва само в млекопреработвателни предприятия на територията на страната и може да се консумира и използва за производството на млечни продукти след пастьоризация.

Подобни статии

Top