Двойно повече горски пожари отчитат огнеборците в Асеновград

11 пожара са гасили през изминалата година служителите на пожарната служба в Асеновград. Броят им е двойно по-голям в сравнение с 2015, когато инцидентите в гората са били само пет. В същото време почти наполовина е засегната площ, показва статистиката на службата.

През 2016-та са унищожени 83 декара смесена гора, като цифрата за предходната година е 135 декара. Три от пожарите са били в труднодостъпни местности, при което се е наложило повече от две денонощия огнеборци да дежурят, а пожарогасителната техника да се изнася на ръка до мястото на огнището”, припомни огнеборец номер 1 – гл. инсп. Величко Бришимов.

По-благоприятна година в сравнение с миналата отчетоха от Районно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Асеновград. Няма загинали хора при пожари, а помощните операции са намалели значително. Възникнали са 73 пожара с материални щети и 303 запалвания без загуби. Драстична е разликата и в броя на лъжливите повиквания. През 2016 те са 38, докато за предходната броят им е над 50.

С два нови автомобила се похвалиха огнеборците. През миналата година те получиха чисто нова пожарна кола, оборудвана с комплект за аварийно-спасителна дейност при пътно-транспортни произшествия. През 2016-та автопаркът беше обновен и със специализирана техника за инциденти в горски масиви със система за предпазване от високата температура.

Подобни статии

Top