Дворцови интриги и невъзможна любов в „Дон Карлос“ с Камен Чанев

Дворцови интриги, жестока Инквизиция и невъзможна любов в“Дон Карлос” с Камен Чанев

Кралският двор на Испания се мести в Пловдивска опера с новото заглавие в афиша – „Дон Карлос” от Верди. Постановката е поредната от сезона „Големите драматурзи в операта – Верди, Шекспир, Шилер и Юго”.

На 7 февруари от 19 часа пловдивчани ще се насладят на изпълнението на световния тенор Камен Чанев и на ученичката на Гена Димитрова – сопраното Елена Баръмова. В спектакъла участват още Елена Чавдарова и Ивайло Джуров, а диригент е Диан Чобанов.

Верди дълго време замисля създаване на опера по драмата на Шилер „Дон Карлос”. Историческата драма е изпълнена с дворцови интриги и действията на жестока Инквизиция на фона на една невъзможна любов. Съдържанието на операта разкрива конфликтите в живота на Дон Карлос – принц на Астурия, след като неговата годеница Елизабет Валоа е омъжена за баща му Филип ІІ – крал на Испания, като част от мирния договор за прекратяване на италианската война от 1551-1559 между Хабсбургите и Валоа.

Постановката на „Дон Карлос” е посрещана с овации в цяла Европа. Спектакълът е игран на Фест шпиле в театъра на Караян в Залцбург, в зала Аудиториум в Испания и в редица други престижни оперни театри. Декорът има актуална и модерна визия, а режисьорската концепция на доц. Нина Найденова се фокусира на личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата.

Постановката „Дон Карлос” бе представена на летния фестивал Opera Open с адаптирана сценография за Античния театър, а сега зрителите ще могат да се насладят на оригиналния художествен замисъл.

Билети за операта „Дон Карлос” със специалното участие на Камен Чанев се продават на касата на Концертна зала, в Билетен център пред Общината и онлайн в eventim.bg.

 

Подобни статии

Top