Двуметровият Хектор и две анаконди са новите попълнения в Природонаучния музей

Двуметров нилски крокодил е новото попълнение в Природонаучния музей в Пловдив

Почти двуметров нилски крокодил и две анаконди са най-новите обитатели на пловдивския Природонаучен музей. Въпреки, че сградата все още е в ремонт това на пречи да се обогатява живата експозция. Според директора, ако всичко върви по план, се очаква в средата на годината да отвори врати само долното ниво с живите обитатели.

Преди два дни 10-годишният крокодил на име Хектор е пристигнал в новия си дом – специално пригоден за него терариум. Той е дарение от Тракийското херпетологично дружество заедно с две малки 50-сантиметрови анконди.

Хектор не е претенциозен – храни се два пъти седмично с месо. Като досега е хранен с патешки глави и пилешки бутчета. Преставителите на този вид, който е от най-агресивните, живеят до 80 години. Продължават да растат през целия си живот и средно стават около 5 метра. Усилено се подготвя и залата с тропични соленоводни видове в музея. Вече е почти готова и единствената по рода си експозиция от живи корали, която е дарение от пловдивчанин.

На предстоящата общинска сесия  ще  бъде гласувано отпускането на 300 хиляди лева, които ще се използват за ремонта на покривната конструкция. Досега за обновяването на музея са изразходвани малко над 800 хиляди лева. Необходими са още 300 хиляди за пълното завършване на реконструкцията. Музеят се очаква да отвори врати за посетители изцяло следващата година.

 

 

Подобни статии

Top