Двутонен ритуален камък полетя над река Чая

Древен тракийски съд за производство на вино беше изваден от коритото на река Чая при специализирана акция на Историческия музей. Операцията продължи близо половин час като за кратко беше блокирано и движението по пътя Асеновград-Смолян.

За сложната процедура е нает специален автокран, с  който  каменното съоръжение беше повдигнато.Предварително съдът беше обвързан с дебело въже, за да  остане стабилен при пренасянето.

„Най-важно при такива акции е да осигурим безопасността на хората”, сподели за DCNEWS  Петър Златанов.  Той  работи като кранист от години,  но досега е вадил от реката само катастрофирали автомобили.

Древният съд стои в реката от десетилетия, едва преди няколко години обаче местни жители от квартал „Метоха” са подали сигнал пред археолозите в музея. Става дума за т.нар. „шарапана“ от II век пр.н.е., която траките са използвали, за да обработват гроздето до получаване на гроздов сок, разказа Иван  Дуков, директор на Историческия музей.

Ритуалният камък е с форма на паралелепипед и тежи близо два тона. По каменния блок ясно личат следите от длето и издълбаните улеи, по които се е стичал гроздовият сок.

Тракийската „шарапана” вече е експонирана пред сградата на музея в центъра на града. Заради продължителния престой в реката се налага съдът да бъде почистен.

Подобни статии

Top