Деветокласник от ОМГ със сребро от Балканиадата по информатика (СНИМКИ)

Със сребърен медал се завърна в Пловдив от Младежката балканска олимпиада по информатика, която се проведе в Македония, деветокласникът от пловдивската Образцова математическа гимназия Радослав Димитров.

Радослав бе част от четиричленния младежки национален отбор по информатика, който се нареди на второ място в отборното класиране измежду 10 държави след Румъния. Състезатели в тима за олимпиадата са ученици на възраст до 15,5 години.

Радослав е в състава на националния отбор за първи път, както и други две от момчетата. Единствено Иван Иванов се явява на състезанието за втори път, след като завоюва сребърен медал на Младежката балканиада през 2014 г.

Младите информатици бяха водени от Емил Келеведжиев – главен асистент в Института по математика и информатика на БАН. Ръководител на националния отбор по информатика от 2009 г., и председател на националната комисия по информатика. Заместник ръководител на отбора бе Пламенка Христова, преподавател в Русенски Университет.

В Пловдив ръководител на Радослав е Бистра Танева.

Младежката балканска олимпиада по информатика се провежда за първи път през 2007 г. в Белград, Сърбия. България е била домакин на олимпиадата четири пъти. До 2015 г. отборът е донесъл на страната ни общо 37 медала: 9 златни, 18 сребърни и 10 бронзови.

 

Подобни статии

Top