Деветте най-ужасни града за живеене - DC news

Деветте най-ужасни града за живеене

Хората в големите градове в развития свят усещат как животът става все по-труден, но за тези в развиващия се той отдавна е такъв. Economist Intelligence Unit публикува класация, подреждаща най-добрите и най-лошите градове за живот.

Факторите, които са взети под внимание, са здравеопазването, образованието, културата, инфраструктурата, безопасността, заплахата от тероризъм и др. На тяхна база всеки град получава оценка до 100 точки.

Ето и кои са 9-те населени места, в които условията са най-лоши.

9. Дуала, Камерун.

Градът има ниски оценки по много от показателите – здравеопазване, образование, инфраструктура, култура, околна среда. Това, което го спасява от по-горно място в класацията, е високото ниво на стабилност.

 

8. Хараре, Зимбабве.

Тази столица има най-ниската оценка за здравеопазване от всички 140 града в подреждането, освен това социалното недоволство на хората там е много силно. Все пак през последните пет години се наблюдава известно подобрение на условията на живот.

 

7. Карачи, Пакистан.

Стабилността, културата и околната среда са посочени като проблемни сфери. Затова път оценката за образование е сравнително висока – 66,7 точки.

 

6. Алжир, Алжир.

Столицата на северноафриканската държава има подобни на Карачи стойности на показателите, като повечето от тях получават под 50 точки.

 

5. Порт Моресби, Папуа Нова Гвинея.

Стабилността е оценена едва на 30 точки заради политическото и социално недоволство в страната. Положението със здравеопазването също е трагично.

 

4. Дака, Бангладеш.

Ужасяващите терористични актове в града оказват огромно влияние върху живота там. Освен това мястото получава най-ниската от всички оценки за инфраструктура.

 

3. Лагос, Нигерия.

На града са дадени само 10 точки за стабилност и безопасност. Основната заплаха е жестоката терористична организация „Боко Харам“, която действа в района.

2. Триполи, Либия.

Населеното място така и не успя да се върне към нормален ритъм на живот след революцията и последвалите военни сблъсъци. „Ислямска държава“ е силна в региона, за влияние се борят и други терористични групировки.

1. Дамаск, Сирия.

Войната в държавата напълно разруши този някога красив град. За стабилност и безопасност не може да се говори, като конфликтът пречи на която и да е от другите сфери да се развива нормално.

Подобни статии

Top