Девет нови противопожарни автомобила за пловдивската пожарна (СНИМКИ)

Девет нови противопожарни автомобила пристигнаха в Пловдив. Те са осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие“ и ще бъдат разпределени в градовете на Пловдивска област, като една от тях ще остане за пловдивската четвърта противопожарна служба.

Вече няколко дни деветте автомобила, строени в двора на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ радват окото на пожарникарите и пловдивчани, които минават край оградата на дирекцията. Пет големи автомобила и четири по-малки ще бъдат разпределени в региона, съобщи говорителят на пожарната Георги Кунев.

„Тези автомобили са с повишена проходимост, могат да излизат от пътищата в полето, може да се използват за гасене на пожари и труднодостъпни терени“, обясни Кунев.

Големите пожарни са съоръжени и с уреди за аварийно-спасителна дейност. По-малките автомобили возят в себе си 1 тон вода и сто литра пенообразувател, а големите са съоръжени с цистерни за 4 тона вода и 500 литра пенообразуваща течност. За някои от службите в областта това са първите чисто нови пожарни от много време, поясни Кунев.

„Има нужда още от малко автомобили, но това е поредната пратка и очакваме още. Обновяването на техниката започна преди две години  с пристигането на нови автомобили по различни програми. В много голям процент от службите, има още къде да се дооборудва, но началото е поставено, коментира, говорителят на Пожарната.

Освен противопожарна техника пристигат и друга. Съвсем скоро дойде автомеханична стълба, която замина за Карлово, в Пловдив се очаква още една – по-висока от тази, с която разполага пловдивската дирекция.

Огнеборците са получили също нови возила, тип АТВ. Те ще се използват при спасяване на хора в снежни блокади. С новите коли можем да се похвалим, че сме много по-адекватни, допълни Георги Кунев. Той съобщи, че до дни новопристигналите автомобили, които в момента преминават през регистрация в „Пътна полиция“, ще заминат за Карлово, Асеновград, Стамболийски и Раковски.

 

Подобни статии

Top