Девлетян: Стефан Стоянов еднолично разпределя бюджета за култура

Девлетян: Стефан Стоянов еднолично разпределя бюджета за култура

Истинската причина за моето уволнение е политическа, но е свързана с политиката, която трябва да бъде в културата на Пловдив. Това заяви Йохан Девлетян, който беше уволнен дисциплинарно като началник отдел „Култура“ в Община Пловдив. Той посочи, че заместник-кметът Стефан Стоянов еднолично разпределя бюджета за културни прояви в града и го диктува на двама свои доверени служители от отдела. По думите му досега е мълчал за случващото се, защото е бил винаги лоялен към хората, с които е работил.

Според Йохан Девлетян одитът, извършен в отдела, е поръчков и най-тежкият му грях според този одит е, че функционирането на отдел „Култура“ е довело до липса на увереност на ръководството за съответствие на действията със законодателството. Никъде в мотивите няма за злоупотреба даже с един лев или че са пренасочени пари. Мотивите са изведени от един поръчков доклад и те звучат даже абсурдно, категоричен е Девлетян и посочи пример.

„Абсурдно прозвучава това – липсва надеждно доказаване на необходимостта да се направят разходи и в обществената ефективност на фолклорния фестивал. Не знам как трябва да се докаже тази ефективност. Това че са го гледали 15 000 души на Античния театър и още 10 000 по улиците, че артистите са били тук, че е отразено по медиите – това няма значение“, посочи Девлетян.

Моят единствен грях е, че се е случвало да плати на изпълнител, който си тръгва на другия ден, преди да е извървяна дългата вътрешна процедура в общината, призна Девлетян. Той увери, че впоследствие документите са попълвани. Това нарушение е констатирано при 17 от проведените 101 културни прояви през 2013 г.

Според Девлетян ръководството на общината води целенасочена политика за съсипване на отдел „Култура“, защото еднолично е по-лесно се взимат решения по финансовите въпроси.

Преди бюджета за култура го правихме всички, сега Стефан Стоянов го диктува на двамата новоназначени служители – Десислава Христозова и Кирил Велчев, твърди Девлетян. Растат средствата, които общината дава за Нощта на музеите и галериите с организатор Веселина Сариева, както и за трите фестивала на платформата „Едно“, за сметка на това от културния календар изчезнаха Европейският музикален фестивал, пленера по живопис и Международните фотографски срещи, коментира бившия шеф на отдел „Култура“.

Йохан Девлетян потвърди, че ще обжалва уволнението си в съда. Междувременно той получи подкрепата на много творци не само от Пловдив, които организизраха подписка в негова защита. Сред тях бяха и музикантите от ФСБ, които дойдоха да го подкрепятна пресконференцията.

Подобни статии

Top