Девствена поетеса иска 3000 лв. от колега (СНИМКИ) - DC news

Девствена поетеса иска 3000 лв. от колега (СНИМКИ)

Девствена поетеса съди колега за обида

Пловдивската поетеса, която си извади медицинско, че е девствена, застана пред съда днес, заедно с поета Николай Славов. 39-годишната Албена Хинкова съди Славов за 3000 лева обезщетение за нанесени морални вреди.

Хинкова, която участва активно в протестите срещу властта миналата година в Пловдив, съди Славов по повод думите му към нея на сбирка на местен литературен клуб: “Кажи бе, моме! Макар че ти не си мома, но това няма значение”.

Жената се възмутила и си извадила документ от Съдебна медицина, че е девствена. Медицинското е приложено като веществено доказателство по делото.

Пред съда днес в подкрепа на Славов се яви атрактивна дама облечена с народна носия. Това бе поетесата Милена Стоянова. „Аз съм в унисон с призива на г-ца Хинкова да бъдем с морала и съответно, тъй като облеклото е неделима част от морала на една жена, съм облечена като Гергана на Петко Славейков“, обясни жената.

Много трудно намерих тези дрехи, струваше ми поне два дни да ги намеря, за да мога да подготвя това облекло. В интервю Хинкова заяви, че съвременната българка трябва да бъде с морала на Гергана, а този морал изисква съответното облекло. И за това следвам този призив, след като тя е представител на такава институция като БАН, която дава новите насоки в стопанския, културния обществен живот за в близкото бъдеще и затова смятам, че трябва да следваме тези призиви. Аз също съм член на литературно студио „Младост“, обасни Стоянова.

Не иронизирам Гергана, не иронизирам литературен герой, а просто иронизирам тази ретроградност, този архаизъм, към който ни призовават подобни изказвания.

Този конфликт е едно дребнотемие, с което ни занимава този процес. Но искам да се замислят хората за по-дълбоките проблеми, които съществуват в обществото и културата ни. Аз съм пловдивчанка и ме боли за това, което се случва в културата, завърши поетесата и се насочи към съдебната зала.

Николай Славов пък обясни, че се е опитал на два пъти да се извини на Хинкова.

„Според г-ца Хинкова аз съм я обидил като съм казал: „Абе моме, макар че ти въобще не си мома, но това няма значение…“ и си продължих изречението нататък на друга тема. Това съм казал. Тя се почувствала засегната за това, че съм се усъмнил, че е мома, за което разбирам впоследствие от документите, които ми даде призовкарят. Тъй като това е наказателно дело от общ характер, видях, че има удостоверение, в което разчетох между другите медицински термини, че хименът бил цял, ненарушен с розов епител, с входящ номер. И аз ги приех тези документи.“ обясни Славов.

В съдебната зала Албена Хинкова неколкократно прекъсваше съдията по делото. Заради това той я заплаши, че ще я глоби според НПК с глоба до 500 лв. Впоследствие  заседанието продължи при закрити врати, заради възможността при прочита на доказателства да бъдат оповестени интимни подробности.

Делото бе отложено за втори път и ще се гледа на 11 декември.

 

Подобни статии

Top